Aktuality

Zmrzlina v zimě? Proč ne, alespoň se nerozteče.

Proč byste se na podzim a v zimě měli vzdávat své oblíbené pochoutky? Nadcházející chladné měsíce rozhodně neznamenají několikaměsíční pauzu, kterou tak nějak přetrpíte, a pak se s prvním sluníčkem do mražené laskominy opět bezuzdně pustíte. Vždyť jen pomyslete na sladké a hřejivé koření, čokoládu nebo nezaměnitelnou vůni pečených kaštanů! Přesně takové příchutě jsou pro nadcházející zmrzlinovou sezónu jako dělané.
Věděli jste, že vychutnávání zmrzliny právě v tomto období má i další plusy? Nemusíte závodit s časem. Když je venku zima, tak se zmrzlina jen tak nerozteče. Zatímco ve vedrech jsou zmrzlinárny a cukrárny doslova narvané k prasknutí a vy musíte vystát dlouhou frontu, tak si teď v klidu najdete pěkné místo k sezení. Navíc se vám rázem otevře svět nápaditých zmrzlinových příchutí – od různých variací těch nejluxusnějších čokoládových přes rozverné oříškové až po řádně kořeněné!
O zmrzlinových specialitách jsme si popovídali s Honzou Hochsteigerem, mistrem zmrzlinářem a pražským rodákem, který se zmrzlině poctivě věnuje už celých osmnáct let. Kromě toho, že v Praze pracoval pro renomované italské zmrzlináře, se na čtyři roky vydal do severoitalského města Trento, kde svůj zmrzlinářský um dále piloval. Pak se vrátil do Prahy a otevřel svou první řemeslnou zmrzlinárnu Crème de la Crème. Ta nyní čítá čtyři pobočky a výrobnu, kde se všechny zmrzliny vyrábějí ze základních surovin a s úctou ke zmrzlinářské tradici.
Lze zmrzlinu považovat za typicky letní pochutinu?
Dalo by se to tak říct. Nejvíce lidí si zmrzlinu vychutnává právě v létě a při venkovní teplotě nad osmnáct stupňů Celsia. Tyto parametry v našich končinách splňuje hlavně léto, ale třeba v Itálii začíná zmrzlinová sezóna už v březnu a končí až v listopadu.
Můžeme si zmrzlinu po vzoru Italů, tedy na podzim, dopřát i v Česku?
Když už není teplo, tak si lidé mohou zmrzlinu z cukrárny odnést v termoobalu a dát si ji doma, anebo si ji vychutnat přímo ve zmrzlinárně nebo cukrárně. Na podzim jsou, namísto ryze letních osvěžujících sorbetů, ideální hutné smetanové a krémové veganské zmrzliny. Z příchutí je pro chladné měsíce nejvhodnější čokoládová, oříšková, skořicová, masala chai či „předvánoční“ kaštanová. Pokud je připravena z prémiových kandovaných kaštanů, tak je vskutku famózní.
Vy si zmrzlinu nejvíc užíváte samotnou, k dezertu nebo třeba k masu?
Jsem v podstatě klasik. Přednost dávám vanilkové a pistáciové, i když někdy moc rád experimentuji. Nedávno jsem ve Florencii ochutnal šafránovou zmrzlinu s piniovými oříšky a neuvěřitelně mě nadchla. Co se týče specialit, tak si myslím, že většina lidí už ví, že zmrzlina nemusí být jen sladká, a dokonce ani studená. Například slanou zmrzlinu z ricotty na smetaně se hodí podávat mezi předkrmem a hlavním chodem. V tomto kontextu je skvělá, ale samotná v kornoutku by nikomu nechutnala. Proto žádné takové zmrzliny v Crème de la Crème neprodáváme. Namísto toho je dodáváme do nejlepších pražských restaurací.

autor: (LJ)

Aktuality

Zlatí lvi zůstávají jediným českým objektivním hodnocením restaurací

Děkujeme partnerům projektu Zlatých lvů za jejich dlouhodobou podporu. Díky PPF Bance, generálnímu partnerovi a oborovým partnerům a značkám: Bidfood Czech Republic, Korunní a Stella Artois není hodnocení restaurací závislé na ochotě majitelů a manažerů restaurací finančně na výsledku (…)

Zlatí lvi zůstávají jediným českým objektivním hodnocením restaurací
Aktuality

Už jste ochutnali jídla prezidentů?

Ptali jsme se šéfkuchaře Jiřího Krále. Vařil prezidentům a monarchům a teď uvaří vám. Kde? To se dozvíte v exkluzivním rozhovoru pro TopLife magazín. Proč jste se po mnoha letech ve fusion restauraci Aureole, kde jste hned pětkrát získal ocenění Michelin Bib Gourmand, vrátil k české (…)

Už jste ochutnali jídla prezidentů?
Aktuality

Zlatí lvi na inspekci: Casa De Carli

Návštěvu v Casa De Carli jsme si opravdu užili. Nejprve nás majitel a šéfkuchař Matteo De Carli provedl po rekonstruovaných prostorách restaurace. Místo naříkání využil nucené pauzy a pustil se do velkých změn v interiéru. Hlavnímu prostoru vévodí vysoký prosvětlený strop, zlatou výmalbu stěn (…)

Zlatí lvi na inspekci: Casa De Carli
Aktuality

Delikátní chřestové menu se zákuskem. Zdravé a bez lepku.

Kdo si chce připravit toto chutné menu, tak níže najde recepty na všechny chody. Menu je vhodné pro všechny, i pro ty, kteří mají nějaká výživová omezení. Je vhodné pro bezlepkovou, low carb i keto dietu. Chřestový krém Potřebujeme: 2 svazky chřestu (pouze spodní části) několik hlaviček (…)

Delikátní chřestové menu se zákuskem. Zdravé a bez lepku.
Aktuality

Příběh michelinových hvězd

Co se skrývá za hvězdami michelinova hodnocení Pravděpodobně každý gurmán už někdy četl či slyšel o unikátním systému „známkování“ restaurací. Pro osvěžení či doplnění informací o projektu, jehož kořeny sahají na konec 19. století k bratrům Andrému a Eduardovi Miechelinům, jsme připravili (…)

Příběh michelinových hvězd
Aktuality

Tip na sváteční menu

Tip na menu na neděli podle šéfkuchařů z naší nové Velké kuchařky světových kuchyní. Sestavili jsme pro vás sváteční menu tří šéfkuchařů a jejich receptů – tentokrát z naší české kuchyně. Vybrali jsme česnekovo-koriandrový krém s husími játry od Jaroslava Sapíka. Od Mirka Kaliny doporučujeme (…)

Tip na sváteční menu
Aktuality

Tour Zlatých lvů pro sezónu 2020

Spanilá jízda po nejlepších restauracích v zemi pomalu končí. Byla to krásná, ale také náročná náplň posledních tří měsíců. Zástupcům nakladatelství se podařilo osobně navštívit většinu oceněných restaurací a předat cenné insignie projektu. Zlaté plakety, certifikáty, pečeti se zlatým lvem (…)

Tour Zlatých lvů pro sezónu 2020
Aktuality

KETO - modní trend nebo zdravý životní styl?

Nabídka restaurací, zejména to platí v zahraničí a nejvíc v USA, reflektuje módní trendy ve stravování. Zaměřením na alergeny v potravinách počínaje, přes paleo, masové či vegetariánské diety po zcela radikální stravovací plány (například pouze syrová strava či pouze rostlinná strava - vegani). (…)

KETO - modní trend nebo zdravý životní styl?
Aktuality

Jahodové cappuccino z Velké kuchařky světových kuchyní

Marek Raditsch, Executive Chef skupiny restaurací Kampa Group, představuje skandinávkou sladkou inspiraci. Delikátní dezet, který je snadný na přípravu. Vyzkoušejte sami. Další recepty najdete v nové Velké kuchařce světových kuchyní. Vinné párování připravil zkušený eneolog Hynek Vich. (…)

Jahodové cappuccino z Velké kuchařky světových kuchyní
Aktuality

Zlatým lvem se v Česku pyšní jen každá dvoustá restaurace!

Podle analýzy nadnárodní společnosti Bisnode, jedničky v poskytování informací o firmách, přibývají ročně stovky firem v pohostinství. Podle zpracované a v létě letošního roku publikované analýzy se počet restaurací v Česku za posledních devět let zdvojnásobil. K polovině roku 2019 bylo v České (…)

Zlatým lvem se v Česku pyšní jen každá dvoustá restaurace!
Aktuality

Výsledky hodnocení nejlepších restaurací pro sezónu 2020

Křest knihy a slavnostní předávání zlatých lvů nejlepším restauracím proběhlo 20.11. 2019 v historických prostorách Paspova sálu v budově pivovaru Staropramen. Děkujeme tímto Pivovarům Staropramen v čele s generálním ředitelem Petrem Kovaříkem, který byl hostitelem slavnostního předávání (…)

Výsledky hodnocení nejlepších restaurací pro sezónu 2020
Aktuality

Představujeme enologa Hynka Vicha

Autora vinného párování pro Velkou kuchařku světových kuchyní. Hynek Vich se narodil roku 1946 v Jablonci nad Nisou.  Po invazi „spřátelených“ vojsk v roce 1968 emigroval do Belgie, od roku 1972 má belgické občanství. Jeho profesní kariéra startuje ve vyhlášené bruselské restauraci La (…)

Představujeme enologa Hynka Vicha
Aktuality

Sladké hlavní jídlo? Česká klasika

Jedno z půvabných specifik tradiční české kuchyně jsou sladká hlavní jídla. Česká kuchyně je jimi přímo proslulá. Kdo neochutnal nudle s mákem, žemlovku nebo buchtičky se šodó, neprozkoumal ještě všechna svůdná zákoutí sladkých českých lahůdek. Mezi typicky české sladké pokrmy patří žemlovka. (…)

Sladké hlavní jídlo? Česká klasika
Aktuality

Představujeme šéfkuchaře a patriota Jaroslava Sapíka

Jaroslav Sapík, jak sám říká, vyrůstal v kuchařské rodině. Z matčiny strany se rodina kuchařskému řemeslu věnuje již od 17. století a působila hlavně na jižní Moravě, v Čechách, Bavorsku, Vídni, Tyrolsku a také u předních šlechtických rodů. Jaroslav Sapík se vyučil kuchařem v hotelu (…)

Představujeme šéfkuchaře a patriota Jaroslava Sapíka
Aktuality

První český šéfkuchař, který dostal michelinovu hvězdu

Kdo si myslí, že první hvězdy rozdával Michelin českým šéfkuchařům v nedávné době, tak ten se velmi plete. Psal se rok 1980, v tehdejším Československu vládli komunisté a západ byl pro většinu ukrytý za neprostupnou železnou oponou. Šéfkuchař, absolvent hotelové školy v Piešťanech, Pavel (…)

První český šéfkuchař, který dostal michelinovu hvězdu
Aktuality

Omáčky - chlouba české kuchyně

Nejen svíčková na smetaně, která pomyslně českým omáčkám vévodí, ale i nesčetné varianty se základem nejen ze smetany jsou jasným důkazem, že omáčky patří mezi gastronomické poklady tradiční české kuchyně. Pestrá paleta jejich lahodných chutí si vás podmaní jednou provždy, stačí ochutnat. (…)

Omáčky - chlouba české kuchyně
Aktuality

České knedlíky

Typická česká kuchyně by se bez knedlíků neobešla. K oblíbenému českému triu pokrmů, svíčkové na smetaně, vepřovému se zelím a rajské omáčce by chyběla tradiční příloha, knedlíky. Známe mnoho druhů, sladké i slané, které jsou jedním z fenoménů české kuchyně. Ty bez náplně se nejčastěji používají (…)

České knedlíky
Aktuality

Tradiční česká kuchyně

Tradiční česká kuchyně má své kořeny v kuchyních typických pro střední Evropu. S ohledem na historii naší země je to logické. Tak předně, historie české, respektive československé státnosti je relativně krátká. Nedávné oslavy 28. října nám každoročně připomínají, že  se na mapě světa objevil (…)

Tradiční česká kuchyně