Aktuality

Zlatým lvem se v Česku pyšní jen každá dvoustá restaurace!

Podle analýzy nadnárodní společnosti Bisnode, jedničky v poskytování informací o firmách, přibývají ročně stovky firem v pohostinství. Podle zpracované a v létě letošního roku publikované analýzy se počet restaurací v Česku za posledních devět let zdvojnásobil. K polovině roku 2019 bylo v České republice registrováno více než 21 tisíc firem, které podnikají ve stravování a pohostinství. Nejvíce nových restaurací vzniklo v letech 2016 a 2017. A to i přes to, že segment pohostinství trpí nedostatkem pracovníků. Odvětví je navíc velmi konkurenční a velmi citlivé na výkyvy hospodářského cyklu. Rostoucí konkurence na poli kvalitních restaurací se projevila také ve struktuře restaurací oceněných zlatými lvy v projektu nakladatelství TopLife Czech – Nejlepší restaurace | The Best Restaurants. Zlatého lva pro sezónu 2020, jejíž výsledky jsou publikovány v knižní publikaci Nejlepší restaurace oceněné zlatými lvy, průvodce 2020, ztratily, ale nově také získaly čtyři desítky restaurací. Celkový počet oceněných restaurací se stabilně pohybuje kolem stovky. Důvody pro ztrátu Zlatých lvů, jsou různé. Restaurace mění majitele, mění se koncept, odchází klíčoví zaměstnanci anebo nově – restaurace si nepřeje být předmětem hodnocení. Ale ať už je příčina jakákoli, poslední slovo mají vždy inspektoři projektu. A s rostoucí konkurencí roste i jejich očekávání. Podstatný je také fakt, že s vzrůstající prestiží projektu Nejlepší restaurace se daří rozšiřovat tým inspektorů a díky tomu můžeme podrobit testu kvality více podniků v celém Česku. I proto se podle posledního průvodce většina nově rozdaných Zlatých lvů usadila mimo Prahu.

S radostí můžeme představit restaurace, které se mezi elitu pro rok 2020 zařadily poprvé (abecedně): Elements, Grandrestaurant Pupp, Kalina Kampa, La Villa, Manú Praga, Symfonie Augustiniánský dům, The Eatery, Bistrot de Papa, Bohém, Butcher’s Grill & Pasta, George Prime Burger, Goldie, Monopol, Nejen Bistro, Ossegg Praha, Sladovna, Spojka Karlín, Šatlava, Triton Restaurant, U Paluků a Větruše. Gratulujeme!

Restaurace, které podle našich inspektorů už mezi elitu nepatří (abecedně): Augustine Restaurant, Bistro Kaprova, Botel Matylda, Café Amandine, Café Imperial, Cotto Crudo, CzechHouse Grill & Rotisserie, Ginger a Fred Restaurant, La Bottega Linka, Le Grill, Maso je Maso, Midtown Grill, Pot au feu, Restaurace Lihovar, Ristorante Sapori, Spices Restaurant & Bar, Suterén, U Emy Destinnové, Villa Richter. Až na jednu výjimku mají všechny restaurace pražskou adresu.

 

Aktuality

Tour Zlatých lvů pro sezónu 2020

Spanilá jízda po nejlepších restauracích v zemi pomalu končí. Byla to krásná, ale také náročná náplň posledních tří měsíců. Zástupcům nakladatelství se podařilo osobně navštívit většinu oceněných restaurací a předat cenné insignie projektu. Zlaté plakety, certifikáty, pečeti se zlatým lvem (…)

Tour Zlatých lvů pro sezónu 2020
Aktuality

KETO - modní trend nebo zdravý životní styl?

Nabídka restaurací, zejména to platí v zahraničí a nejvíc v USA, reflektuje módní trendy ve stravování. Zaměřením na alergeny v potravinách počínaje, přes paleo, masové či vegetariánské diety po zcela radikální stravovací plány (například pouze syrová strava či pouze rostlinná strava - vegani). (…)

KETO - modní trend nebo zdravý životní styl?
Aktuality

Valentýnské menu podle receptů nejlepších šéfkuchařů

Valentýnské menu podle Velké kuchařky světových kuchyní. Připravili jsem pro vás tip na slavnostní menu s recepty od šéfkuchařů z naší nové kuchařky. Jako předkrm jsme vybrali jednoduché a rychlé citronovo-rozmarýnové risotto od Mattea De Carli. K hlavnímu chodu doporučujeme pošírovaného (…)

Valentýnské menu podle receptů nejlepších šéfkuchařů
Aktuality

Výsledky hodnocení nejlepších restaurací pro sezónu 2020

Křest knihy a slavnostní předávání zlatých lvů nejlepším restauracím proběhlo 20.11. 2019 v historických prostorách Paspova sálu v budově pivovaru Staropramen. Děkujeme tímto Pivovarům Staropramen v čele s generálním ředitelem Petrem Kovaříkem, který byl hostitelem slavnostního předávání (…)

Výsledky hodnocení nejlepších restaurací pro sezónu 2020
Aktuality

Vítězové ankety Nejlepší šéfkuchař 2020

Anketa NEJLEPŠÍ ŠÉFKUCHAŘ nakladatelství TopLife Czech za rok 2019 20. listopadu 2019, Paspův sál Praha Vyhlášení deseti nejlepších šéfkuchařů bylo součástí slavnostního odpoledne, na kterém jsme předávali zlaté lvy nejlepším restauracím. Nakladatelství TopLife Czech, vydavatel uznávaného (…)

Vítězové ankety Nejlepší šéfkuchař 2020