Aktuality

Z Lyonu si český kuchařský tým veze cenu za nejlepší chod z vepřového masa!

Z Lyonu si český kuchařský tým veze cenu za nejlepší chod z vepřového masa! 

International Catering Cup je jednou z nejprestižnějších gastronomických soutěží na světě. Uskutečnila se v kolébce gastronomie ve francouzském Lyonu od 25. do 26.1. 2019. Zúčastní se jí 12 špičkových kulinářských týmů z celého světa (Kanada, Singapur, USA, Francie, Mexiko…) Soutěž je součástí světové výstavy Sirha. 

Již popáté se této soutěže zúčastnil i tým špičkových českých šéfkuchařů. Stejně jako v roce 2015 tento tým v podstatě ve stejném složení vybojoval cenu za nejlepší chod z vepřového masa. “Stali jsme se vlastně nejúspěšnějším týmem v přípravě pokrmů z vepřového masa. Ze šesti ročníků jsme tuto cenu získali dvakrát. Mám z toho velkou radost.”, říká Radek David, člen týmu.
“Výborné bylo, že jsme zaujali naším jídlem z vepřového masa. Přeci jen, je to naše národní chlouba. Všechny týmy připravovali plněnou vepřovou kotletu s kostí. My jsme ji plnili rajčaty a sušenou šunkou. Ke kotletě jsme podávali polentu, kroketu z vepřového masa, topinamburové pyré a dvě omáčky”, říká Jan Horký, který chod z vepřového masa připravoval. 

Do Lyonu jel Národní tým Asociace kuchařů a cukrářů ČR ve složení:

Jan Horký, leader týmu a Master chef Compass Group a kapitán Národního týmu

Radek David, člen týmu a Executive chef restaurací La Veranda Praha a Babiččina zahrada

Tomáš Popp, trenér týmu a manažer Národního týmu

Martin Svatek, člen poroty a Executive chef hotelu Nautilus Tábor a člen Národního týmu

Jak to funguje?


Jak název napovídá, Catering cup je soutěž v přípravě pokrmů servírovaných formou bufetu. Jídla se připravovala den předem (25.1.). Ve 12 otevřených kuchyních za přihlížení několika tisíc diváků byly pokrmy dokončovány a prezentovány až ve finální den soutěže 26. ledna. “Atmosféra přímo na výstavišti se opět podobala spíše prestižnímu fotbalovému utkání než kuchařské soutěži. Nechybí povzbuzování týmů, vlajky a pořádný hluk. Navíc si ve Francii šéfkuchařů nesmírně váží. I z nás se na těch pár dní staly celebrity”, říká s úsměvem Martin Svatek, člen poroty. Letošní novinkou byl nákup některých suroviny v obchodě Metro. Všechny týmy si mohli den před hlavním soutěžním dnem nakoupit ovoce a zeleninu v hodnotě 100 EUR. Tato novinka International Catering Cup opět více přiblížila nejslavnější kuchařské soutěži Bocuse d’Or.

Převzato z TZ publikované Národním týmem Asociace kuchařů a cukrářů ČR 1. února 2019

 

Aktuality

Pavel Býček: Gastronomie je jednoduchá - dejte lidem dobře najíst, napít a hezky se o ně postarejte

Rozhovor s  Pavlem Býčkem, šéfkuchařem a spolumajitelem restaurace The Eatery jsme pro vás zaznamenali během letošní zimy. Celý článek je uložený v PDF v sekci KE STAŽENÍ. Pavle řekněte nám něco málo o sobě. Jak jste se dostal ke svému povolání?  Od malička jsme s babičkou v neděli (…)

Pavel Býček: Gastronomie je jednoduchá - dejte lidem dobře najíst, napít a hezky se o ně postarejte
Zážitková gastronomie

Radek David, Executive Chef mezi Prahou a Kyjevem

Radek David dostal svoji první nabídku na pozici šéfkuchaře ve svých 29 letech. Přijal ji a stal se šéfkuchařem v pražské restauraci La Veranda. Setkání s Yurijem Kolesnikem, restauratérem původem z Ukrajiny, který žije trvale v Česku, se pro Radka Davida a jeho kariéru stalo osudovým. Dnes je (…)

Radek David, Executive Chef mezi Prahou a Kyjevem
Aktuality

22 nejlepších restaurací v České republice získalo prestižní ocení TŘEMI ZLATÝMI LVY

Praha, 28. listopadu 2018 – Celkem 22 ze 104 hodnocených a oceněných restaurací v České republice získalo nejvyšší známku kvality, TŘI ZLATÉ LVY v prestižním projektu Nejlepší restaurace pro rok 2019. Generálním partnerem projektu hodnocení restaurací je PPF banka. Ocenění ve formě známky (…)

22 nejlepších restaurací v České republice získalo prestižní ocení TŘEMI ZLATÝMI LVY
Aktuality

Nejlepší restaurace v Česku mají pražskou adresu

K tomuto tvrzení dospěli experti Ústavu pro gastronomii a regionální produkty na základě analýz výsledků tří renomovaných projektů hodnocení zážitkových restaurací v Česku. Podle nezávislých systémů hodnocení, mezinárodních i českých, má většina tzv. fine dining restaurací pražskou adresu. (…)

Nejlepší restaurace v Česku mají pražskou adresu
Aktuality

Michelinské hodnocení je na Čechy skoupé

Michelinské hodnocení není jen o michelinských hvězdách. Samozřejmě platí, jak o sobě tvrdí samotný Michelin, že: po michelinské hvězdě touží mnoho kuchařů, ale udělili jsme jich jen pár těm nejlepším. Získání hvězdy (nebo tří) může změnit osud restaurace. Zejména díky silnému a desítky let (…)

Michelinské hodnocení je na Čechy skoupé
Aktuality

Sladké hlavní jídlo? Česká klasika

Jedno z půvabných specifik tradiční české kuchyně jsou sladká hlavní jídla. Česká kuchyně je jimi přímo proslulá. Kdo neochutnal nudle s mákem, žemlovku nebo buchtičky se šodó, neprozkoumal ještě všechna svůdná zákoutí sladkých českých lahůdek. Mezi typicky české sladké pokrmy patří žemlovka. (…)

Sladké hlavní jídlo? Česká klasika
Aktuality

Představujeme šéfkuchaře a patriota Jaroslava Sapíka

Jaroslav Sapík, jak sám říká, vyrůstal v kuchařské rodině. Z matčiny strany se rodina kuchařskému řemeslu věnuje již od 17. století a působila hlavně na jižní Moravě, v Čechách, Bavorsku, Vídni, Tyrolsku a také u předních šlechtických rodů. Dnes se Pavel Sapík se svojí manželkou co nejlépe (…)

Představujeme šéfkuchaře a patriota Jaroslava Sapíka
Aktuality

První český šéfkuchař, který dostal michelinovu hvězdu

Kdo si myslí, že první hvězdy rozdával Michelin českým šéfkuchařům v nedávné době, tak ten se velmi plete. Psal se rok 1980, v tehdejším Československu vládli komunisté a západ byl pro většinu ukrytý za neprostupnou železnou oponou. Šéfkuchař, absolvent hotelové školy v Piešťanech, Pavel (…)

První český šéfkuchař, který dostal michelinovu hvězdu
Aktuality

Omáčky - chlouba české kuchyně

Nejen svíčková na smetaně, která pomyslně českým omáčkám vévodí, ale i nesčetné varianty se základem nejen ze smetany jsou jasným důkazem, že omáčky patří mezi gastronomické poklady tradiční české kuchyně. Pestrá paleta jejich lahodných chutí si vás podmaní jednou provždy, stačí ochutnat. (…)

Omáčky - chlouba české kuchyně
Aktuality

České knedlíky

Typická česká kuchyně by se bez knedlíků neobešla. K oblíbenému českému triu pokrmů, svíčkové na smetaně, vepřovému se zelím a rajské omáčce by chyběla tradiční příloha, knedlíky. Známe mnoho druhů, sladké i slané, které jsou jedním z fenoménů české kuchyně. Ty bez náplně se nejčastěji používají (…)

České knedlíky
Aktuality

Čeští kuchaři jsou nejlepší na světě

Národní tým kuchařů a cukrářů AKC ČR porazil všechny týmy z celého světa, které bojovaly o bronzovou sošku lva, národní symbol Singapuru. V konkurenci kuchařů z Taiwanu, Nového Zélandu nebo Malajsie báječně uspěl. „ Jsme nadšení, protože tato soutěž je skutečně ohromně prestižní. Takovéhle (…)

Čeští kuchaři jsou nejlepší na světě
Aktuality

Restaurace Paloma míří přímo mezi absolutní špičku

Jihofrancouzská restaurace Paloma, oceněná dvěma Michelinovými hvězdami, má svoji sesterskou provozovnu ve středočeských Průhonicích na hranicích Prahy. A jde o sourozence se vším všudy.  Vedle téměř přesné repliky interiéru je podstatná shoda v osobě šéfkuchaře. Michelinský šéfkuchař Nicolas (…)

Restaurace Paloma míří přímo mezi absolutní špičku
Aktuality

Tradiční česká kuchyně – malý exkurz do historie

Mnoho restaurací - zejména v turisticky exponovaných destinacích - hlásá nabídku tradiční české kuchyně. To mě vedlo k zamyšlení - co to skutečně je tradiční česká kuchyně, a kde se vzala? Odpověď na tuto otázku se neobejde bez stručného historického exkurzu. Tak předně, historie české, (…)

Tradiční česká kuchyně – malý exkurz do historie
Aktuality

Příběh o těstovinách

Romantický příběh o středověkém benátském cestovateli Marco Polovi je notoricky známým. Zásluhu na tom má ne jedno filmové či televizní zpracování. Stejně tak panuje obecné přesvědčení o tom, že Marco Polo přivezl ze svých dobrodružství z Číny těstoviny, které v jeho domovině, dnešní Itálii, (…)

Příběh o těstovinách
Aktuality

Nejlepší pizza na světě

Historie italské pizzy sahá do dob antiky, kdy celá řada kultur vyráběla chlebové placky. Předchůdcem pizzy byla pravděpodobně focaccia , plochý chléb známý obyvatelům římské říše jako panis focacius . Na chlebové těsto se běžně přidávaly ingredience jako fíky, med, maso či špek, podle dané (…)

Nejlepší pizza na světě