Aktuality

Z Lyonu si český kuchařský tým veze cenu za nejlepší chod z vepřového masa!

Z Lyonu si český kuchařský tým veze cenu za nejlepší chod z vepřového masa! 

International Catering Cup je jednou z nejprestižnějších gastronomických soutěží na světě. Uskutečnila se v kolébce gastronomie ve francouzském Lyonu od 25. do 26.1. 2019. Zúčastní se jí 12 špičkových kulinářských týmů z celého světa (Kanada, Singapur, USA, Francie, Mexiko…) Soutěž je součástí světové výstavy Sirha. 

Již popáté se této soutěže zúčastnil i tým špičkových českých šéfkuchařů. Stejně jako v roce 2015 tento tým v podstatě ve stejném složení vybojoval cenu za nejlepší chod z vepřového masa. “Stali jsme se vlastně nejúspěšnějším týmem v přípravě pokrmů z vepřového masa. Ze šesti ročníků jsme tuto cenu získali dvakrát. Mám z toho velkou radost.”, říká Radek David, člen týmu.
“Výborné bylo, že jsme zaujali naším jídlem z vepřového masa. Přeci jen, je to naše národní chlouba. Všechny týmy připravovali plněnou vepřovou kotletu s kostí. My jsme ji plnili rajčaty a sušenou šunkou. Ke kotletě jsme podávali polentu, kroketu z vepřového masa, topinamburové pyré a dvě omáčky”, říká Jan Horký, který chod z vepřového masa připravoval. 

Do Lyonu jel Národní tým Asociace kuchařů a cukrářů ČR ve složení:

Jan Horký, leader týmu a Master chef Compass Group a kapitán Národního týmu

Radek David, člen týmu a Executive chef restaurací La Veranda Praha a Babiččina zahrada

Tomáš Popp, trenér týmu a manažer Národního týmu

Martin Svatek, člen poroty a Executive chef hotelu Nautilus Tábor a člen Národního týmu

Jak to funguje?


Jak název napovídá, Catering cup je soutěž v přípravě pokrmů servírovaných formou bufetu. Jídla se připravovala den předem (25.1.). Ve 12 otevřených kuchyních za přihlížení několika tisíc diváků byly pokrmy dokončovány a prezentovány až ve finální den soutěže 26. ledna. “Atmosféra přímo na výstavišti se opět podobala spíše prestižnímu fotbalovému utkání než kuchařské soutěži. Nechybí povzbuzování týmů, vlajky a pořádný hluk. Navíc si ve Francii šéfkuchařů nesmírně váží. I z nás se na těch pár dní staly celebrity”, říká s úsměvem Martin Svatek, člen poroty. Letošní novinkou byl nákup některých suroviny v obchodě Metro. Všechny týmy si mohli den před hlavním soutěžním dnem nakoupit ovoce a zeleninu v hodnotě 100 EUR. Tato novinka International Catering Cup opět více přiblížila nejslavnější kuchařské soutěži Bocuse d’Or.

Převzato z TZ publikované Národním týmem Asociace kuchařů a cukrářů ČR 1. února 2019

 

Zážitková gastronomie

Radek David, Executive Chef mezi Prahou a Kyjevem

Radek David dostal svoji první nabídku na pozici šéfkuchaře ve svých 29 letech. Přijal ji a stal se šéfkuchařem v pražské restauraci La Veranda. Setkání s Yurijem Kolesnikem, restauratérem původem z Ukrajiny, který žije trvale v Česku, se pro Radka Davida a jeho kariéru stalo osudovým. Dnes je (…)

Radek David, Executive Chef mezi Prahou a Kyjevem
Aktuality

22 nejlepších restaurací v České republice získalo prestižní ocení TŘEMI ZLATÝMI LVY

Praha, 28. listopadu 2018 – Celkem 22 ze 104 hodnocených a oceněných restaurací v České republice získalo nejvyšší známku kvality, TŘI ZLATÉ LVY v prestižním projektu Nejlepší restaurace pro rok 2019. Generálním partnerem projektu hodnocení restaurací je PPF banka. Ocenění ve formě známky (…)

22 nejlepších restaurací v České republice získalo prestižní ocení TŘEMI ZLATÝMI LVY
Aktuality

Představujeme šéfkuchaře a patriota Jaroslava Sapíka

Jaroslav Sapík, jak sám říká, vyrůstal v kuchařské rodině. Z matčiny strany se rodina kuchařskému řemeslu věnuje již od 17. století a působila hlavně na jižní Moravě, v Čechách, Bavorsku, Vídni, Tyrolsku a také u předních šlechtických rodů. Dnes se Pavel Sapík se svojí manželkou co nejlépe (…)

Představujeme šéfkuchaře a patriota Jaroslava Sapíka
Aktuality

První český šéfkuchař, který dostal michelinovu hvězdu

Kdo si myslí, že první hvězdy rozdával Michelin českým šéfkuchařům v nedávné době, tak ten se velmi plete. Psal se rok 1980, v tehdejším Československu vládli komunisté a západ byl pro většinu ukrytý za neprostupnou železnou oponou. Šéfkuchař, absolvent hotelové školy v Piešťanech, Pavel (…)

První český šéfkuchař, který dostal michelinovu hvězdu