Aktuality

Tradiční česká kuchyně

Tradiční česká kuchyně má své kořeny v kuchyních typických pro střední Evropu. S ohledem na historii naší země je to logické. Tak předně, historie české, respektive československé státnosti je relativně krátká. Nedávné oslavy 28. října nám každoročně připomínají, že  se na mapě světa objevil nový stát - Československo. Po velkém diplomatickém úsilí Edvarda Beneše a Tomáše Garrigue Masaryka, prvního československého prezidenta. Vznik Československa je spojen s koncem Velké války a následným rozpadem monarchií. S posledními výstřely Velké války a následným uspořádáním světa mizí Rakousko-Uhersko, Německé císařství, carské Rusko a Osmanská říše. Z pohledu našeho článku je podstatný zánik Rakousko-uherské monarchie jejíž dynastie Habsburků vládla českým zemím od počátku 15. století. Habsburkové ovládali v době největšího rozkvětu rakouské monarchie území dnešní střední Evropy, od Jaderského moře a  severoitalských měst, až po území dnešního Polska. Bez zajímavosti není ani řada válečných konfliktů a cizích armád, které se po českých zemích prohnaly tam a zpět. Turci, Švédové, Francouzi a další. To vše se nesmazatelnou stopou zapsalo do české historie a také do české gastronomie. 
Ve Velké kuchařce světových kuchyní jsou recepty inspirované českou kuchyní řazeny pod středoevropskou kuchyni. Máme radost z toho, že právě naše česká kuchyně má z pohledu zastoupených šéfkuchařů v knize největší zastoupení. O recepty se s vámi podělili šéfkuchaři Pavel Býček, Tomáš Císařovský, Jakub Černý, Michal Göth, Lukáš Holý, Jan Horký, David Kalina, Mirek Kalina, Petr Kunc, Tomáš Lachman, Tomáš Mrvík, Michal Paulík, Jaroslav Sapík, Martin Svatek, Jan Štěrba a Pavel Vokoun. 
Kniha je k dostání v kamenných i elektronických knihkupectvích.

 

 

 

 

Aktuality

Zlatí lvi podporují majitele a provozovatele restaurací

Nakladatelství a realizátor projektu Nejlepší restaurace oceněné zlatými lvy, společnost TopLife Czech, plně podporuje iniciativu majitelů a provozovatelů restaurací reprezentovanou otevřeným dopisem vládě České republiky. Znění otevřeného dopisu a připojení se k výzvě naleznete zde . Bez (…)

Zlatí lvi podporují majitele a provozovatele restaurací
Aktuality

Příběh michelinových hvězd

Co se skrývá za hvězdami michelinova hodnocení Pravděpodobně každý gurmán už někdy četl či slyšel o unikátním systému „známkování“ restaurací. Pro osvěžení či doplnění informací o projektu, jehož kořeny sahají na konec 19. století k bratrům Andrému a Eduardovi Miechelinům, jsme připravili (…)

Příběh michelinových hvězd
Aktuality

Nové logo

Společnost a nakladatelství TopLife Czech přistoupila po šesti letech k modernizaci svého loga. Změně  předcházela nová vizuální podoba insigníí projektu Nejlepší restaurace, včetně podoby pečetí kvality s gastronomickými Zlatými lvy. Nové logo méně zdobné a moderní a reflektuje tak lépe (…)

Nové logo
Aktuality

Tip na sváteční menu

Tip na menu na neděli podle šéfkuchařů z naší nové Velké kuchařky světových kuchyní. Sestavili jsme pro vás sváteční menu tří šéfkuchařů a jejich receptů – tentokrát z naší české kuchyně. Vybrali jsme česnekovo-koriandrový krém s husími játry od Jaroslava Sapíka. Od Mirka Kaliny doporučujeme (…)

Tip na sváteční menu
Aktuality

Tour Zlatých lvů pro sezónu 2020

Spanilá jízda po nejlepších restauracích v zemi pomalu končí. Byla to krásná, ale také náročná náplň posledních tří měsíců. Zástupcům nakladatelství se podařilo osobně navštívit většinu oceněných restaurací a předat cenné insignie projektu. Zlaté plakety, certifikáty, pečeti se zlatým lvem (…)

Tour Zlatých lvů pro sezónu 2020
Aktuality

KETO - modní trend nebo zdravý životní styl?

Nabídka restaurací, zejména to platí v zahraničí a nejvíc v USA, reflektuje módní trendy ve stravování. Zaměřením na alergeny v potravinách počínaje, přes paleo, masové či vegetariánské diety po zcela radikální stravovací plány (například pouze syrová strava či pouze rostlinná strava - vegani). (…)

KETO - modní trend nebo zdravý životní styl?
Aktuality

Nejen valentýnské menu podle receptů nejlepších šéfkuchařů

Valentýnské menu podle Velké kuchařky světových kuchyní. Připravili jsem pro vás tip na slavnostní menu s recepty od šéfkuchařů z naší nové kuchařky. Jako předkrm jsme vybrali jednoduché a rychlé citronovo-rozmarýnové risotto od Mattea De Carli. K hlavnímu chodu doporučujeme pošírovaného (…)

Nejen valentýnské menu podle receptů nejlepších šéfkuchařů
Aktuality

Jahodové cappuccino z Velké kuchařky světových kuchyní

Marek Raditsch, Executive Chef skupiny restaurací Kampa Group, představuje skandinávkou sladkou inspiraci. Delikátní dezet, který je snadný na přípravu. Vyzkoušejte sami. Další recepty najdete v nové Velké kuchařce světových kuchyní. Vinné párování připravil zkušený eneolog Hynek Vich. (…)

Jahodové cappuccino z Velké kuchařky světových kuchyní
Aktuality

Zlatým lvem se v Česku pyšní jen každá dvoustá restaurace!

Podle analýzy nadnárodní společnosti Bisnode, jedničky v poskytování informací o firmách, přibývají ročně stovky firem v pohostinství. Podle zpracované a v létě letošního roku publikované analýzy se počet restaurací v Česku za posledních devět let zdvojnásobil. K polovině roku 2019 bylo v České (…)

Zlatým lvem se v Česku pyšní jen každá dvoustá restaurace!
Aktuality

Výsledky hodnocení nejlepších restaurací pro sezónu 2020

Křest knihy a slavnostní předávání zlatých lvů nejlepším restauracím proběhlo 20.11. 2019 v historických prostorách Paspova sálu v budově pivovaru Staropramen. Děkujeme tímto Pivovarům Staropramen v čele s generálním ředitelem Petrem Kovaříkem, který byl hostitelem slavnostního předávání (…)

Výsledky hodnocení nejlepších restaurací pro sezónu 2020
Aktuality

Vítězové ankety Nejlepší šéfkuchař 2020

Anketa NEJLEPŠÍ ŠÉFKUCHAŘ nakladatelství TopLife Czech za rok 2019 20. listopadu 2019, Paspův sál Praha Vyhlášení deseti nejlepších šéfkuchařů bylo součástí slavnostního odpoledne, na kterém jsme předávali zlaté lvy nejlepším restauracím. Nakladatelství TopLife Czech, vydavatel uznávaného (…)

Vítězové ankety Nejlepší šéfkuchař 2020
Aktuality

Představujeme Hynka Vicha, autora vinného párování pro Velkou kuchařku světových kuchyní

Hynek Vich se narodil roku 1946 v Jablonci nad Nisou.  Po invazi „spřátelených“ vojsk v roce 1968 emigroval do Belgie, od roku 1972 má belgické občanství. Jeho profesní kariéra startuje ve vyhlášené bruselské restauraci La Paroisse – Suisse Gril, pokračuje v hotelu Atlanta, kde do roku 1973 (…)

Představujeme Hynka Vicha, autora vinného párování pro Velkou kuchařku světových kuchyní
Aktuality

První český šéfkuchař, který dostal michelinovu hvězdu

Kdo si myslí, že první hvězdy rozdával Michelin českým šéfkuchařům v nedávné době, tak ten se velmi plete. Psal se rok 1980, v tehdejším Československu vládli komunisté a západ byl pro většinu ukrytý za neprostupnou železnou oponou. Šéfkuchař, absolvent hotelové školy v Piešťanech, Pavel (…)

První český šéfkuchař, který dostal michelinovu hvězdu