Aktuality

Tradiční česká kuchyně – malý exkurz do historie

Mnoho restaurací - zejména v turisticky exponovaných destinacích - hlásá nabídku tradiční české kuchyně. To mě vedlo k zamyšlení - co to skutečně je tradiční česká kuchyně, a kde se vzala?

Odpověď na tuto otázku se neobejde bez stručného historického exkurzu. Tak předně, historie české, respektive československé státnosti je relativně krátká. Ne nadarmo je 28. říjen státním svátkem. 28. října 1918 se na mapě světa objevil, mezi dalšími, nový stát - Československo. Po velkém diplomatickém úsilí Edvarda Beneše a Tomáše Garrigue Masaryka, prvního československého prezidenta. Vznik Československa, podivného slepence Čech, Moravy, Slezska, Slovenska a Podkarpatské Rusi, je spojen s koncem Velké války a následným rozpadem monarchií. S posledními výstřely Velké války a následným uspořádáním světa mizí Rakousko-Uhersko, Německé císařství, carské Rusko a Osmanská říše.

Z pohledu našeho bádání je podstatný zánik Rakousko-uherské monarchie jejíž dynastie Habsburků vládla českým zemím od počátku 15. století. Habsburkové ovládali v době největšího rozkvětu rakouské monarchie území dnešní střední Evropy, od Jaderského moře a  severoitalských měst, až po území dnešního Polska. Bez zajímavosti není ani řada válečných konfliktů a cizích armád, které se po českých zemích prohnaly tam a zpět. Turci, Švédové, Francouzi a další. To vše se nesmazatelnou stopou zapsalo do české historie a také do české gastronomie. Nesmíme zapomenout na rozsáhlé oblasti Československa obydlené německy mluvícím obyvatelstvem, a to až do násilného odsunu po konci druhé světové války.

A aby to bylo ještě složitější, je třeba si uvědomit, že zkracování vzdáleností je výdobytkem druhé poloviny 20. století. Takže do hry vstupují také regionální odlišnosti.

Shrnuto a podtrženo. Jak se člověk nad něčím příliš zamýšlí, nevede to k jednoduchým koncům. Pokud konfrontujeme nabídku autentických českých jídel z jídelních lístků restaurací s heslem Rakouská kuchyně ve Wikipedie, ale i s dalšími zdroji, najdeme nenáhodné podobnosti. Klenoty české národní kuchyně, jako je vývar s játrovými knedlíčky, pečené vepřové se zelím a kynutým houskovým knedlíkem, jablečný závin, plněné ovocné knedlíky, zabijačkové klobásy, guláš s knedlíkem, žemlovka, škubánky, kynuté staročeské buchty, bábovka, makový závin i hit poslední dekády - tradiční český trdelník - to vše jsou speciality, ke kterým se hrdě hlásí to, co zbylo s Habsburské říše - dnešní Rakousko, ale i další pohrobci tohoto evropského impéria. Je tedy logické, že podobnou kuchyni najdeme od Turína, severoitalského Terstu, přes dnešní Rakousko a Maďarsko až do Polska.

Obloukem historického exkurzu se dostávám na počátek bádání. Odpověď na otázku, co to je tradiční česká kuchyně, jsem myslím našel - je to původní rakouská kuchyně. Se všemi vlivy a regionálními odlišnostmi tohoto multinárodního kolosu.

Dalším pohledem ale musí být optika turisty, který navštíví Česko před koncem druhé dekády 21. století. Turista, i ten z Rakouska, očekává autentický zážitek. Jinak by mohl sedět doma a promenovat se centrem Vídně. Tak tedy zpět na zem. Meruňkový knedlík s tvarohem není přeci Marillenknödl a řízek se salátem není Wiener Schnitzel. Realitu je potřeba trochu přikrášlit - to se děje nakonec odedávna. Moderně tuto manipulaci označujeme jako marketing. Italové také přesvědčili celý svět, že těstoviny a pizza jsou italské národní pokrmy. Ale to už je jiný příběh.    

Aktuality

Čeští kuchaři jsou nejlepší na světě

Národní tým kuchařů a cukrářů AKC ČR porazil všechny týmy z celého světa, které bojovaly o bronzovou sošku lva, národní symbol Singapuru. V konkurenci kuchařů z Taiwanu, Nového Zélandu nebo Malajsie báječně uspěl. „ Jsme nadšení, protože tato soutěž je skutečně ohromně prestižní. Takovéhle (…)

Čeští kuchaři jsou nejlepší na světě
Aktuality

Tip na kulinářský výlet. Restaurace Babiččina zahrada v Průhonicích.

Restaurace Babiččina zahrada ve středočeských Průhonicích restauratéra Jurije Kolesnika vítá hosty od roku 2013. Koncept zahradní restaurace s ubytováním a wellness doplnil existující projekt fine dining restaurace na Starém městě v Praze, restauraci La Veranda. Obě restaurace zaštiťuje svým (…)

Tip na kulinářský výlet. Restaurace Babiččina zahrada v Průhonicích.
Aktuality

NEJLEPŠÍ ŠÉFKUCHAŘI PŘEBÍRAJÍ VELKOU KUCHAŘKU - RESTAURACE OBLACA

Šéfkuchaři z nejlepších restaurací v Česku přebírají v těchto dnech osobní výtisk Velké kuchařky nejlepších šéfkuchařů. Poslední titul nakladatelství, připravený pod patronátem Ústavu pro gastronomii a regionální produkty, umožní čtenářům nahlédnout za dveře kuchyní a do "hlav" mistrů (…)

NEJLEPŠÍ ŠÉFKUCHAŘI PŘEBÍRAJÍ VELKOU KUCHAŘKU - RESTAURACE OBLACA
Aktuality

NEJLEPŠÍ ŠÉFKUCHAŘI PŘEBÍRAJÍ VELKOU KUCHAŘKU - RESTAURACE SALABKA

Šéfkuchaři z nejlepších restaurací v Česku přebírají v těchto dnech osobní výtisk Velké kuchařky nejlepších šéfkuchařů. Poslední titul nakladatelství, připravený pod patronátem Ústavu pro gastronomii a regionální produkty, umožní čtenářům nahlédnout za dveře kuchyní a do "hlav" mistrů (…)

NEJLEPŠÍ ŠÉFKUCHAŘI PŘEBÍRAJÍ VELKOU KUCHAŘKU - RESTAURACE SALABKA
Aktuality

Benjamin. Restaurace, kde je zákazník středem pozornosti

Restauratér a šéfkuchař Štěpán Návrat otevřel v pražských Vršovicích zážitkovou restauraci Benjamin. A jde vskutku o pozornost hodný počin. Velmi netradiční koncept restaurace s deseti místy a možností návštěvy pouze po předchozí rezervaci nemá zatím v Praze obdoby. I v zahraničí je tento (…)

Benjamin. Restaurace, kde je zákazník středem pozornosti
Aktuality

Restaurace Paloma míří přímo mezi absolutní špičku

Jihofrancouzská restaurace Paloma, oceněná dvěma Michelinovými hvězdami, má svoji sesterskou provozovnu ve středočeských Průhonicích na hranicích Prahy. A jde o sourozence se vším všudy.  Vedle téměř přesné repliky interiéru je podstatná shoda v osobě šéfkuchaře. Michelinský šéfkuchař Nicolas (…)

Restaurace Paloma míří přímo mezi absolutní špičku
Aktuality

Nejlepší šéfkuchaři přebírají Velkou kuchařku - restaurace Avantgarde

Šéfkuchaři z nejlepších restaurací v Česku přebírají v těchto dnech osobní výtisk Velké kuchařky nejlepších šéfkuchařů. Poslední titul nakladatelství, připravený pod patronátem Ústavu pro gastronomii a regionální produkty, umožní čtenářům nahlédnout za dveře kuchyní a do "hlav" mistrů (…)

Nejlepší šéfkuchaři přebírají Velkou kuchařku - restaurace Avantgarde
Aktuality

Nejlepší šéfkuchaři přebírají Velkou kuchařku - restaurace SOHO

Šéfkuchaři z nejlepších restaurací v Česku přebírají v těchto dnech osobní výtisk Velké kuchařky nejlepších šéfkuchařů. Poslední titul nakladatelství, připravený pod patronátem Ústavu pro gastronomii a regionální produkty, umožní čtenářům nahlédnout za dveře kuchyní a do "hlav" mistrů (…)

Nejlepší šéfkuchaři přebírají Velkou kuchařku - restaurace SOHO
Aktuality

Nejlepší šéfkuchaři přebírají Velkou kuchařku - Francouzská restaurace

Šéfkuchaři z nejlepších restaurací v Česku přebírají v těchto dnech osobní výtisk Velké kuchařky nejlepších šéfkuchařů. Poslední titul nakladatelství, připravený pod patronátem Ústavu pro gastronomii a regionální produkty, umožní čtenářům nahlédnout za dveře kuchyní a do "hlav" mistrů (…)

Nejlepší šéfkuchaři přebírají Velkou kuchařku - Francouzská restaurace
Aktuality

Rozhovor s prezidentem společnosti

Rozhovor s prezidentem společnosti TopLife Czech, doktorem Budinským, otiskl týdeník TÉMA vydavatelství Mafra. Vedle mnoha zajímavých informací o široké škále aktivit se můžete dočíst podrobnosti o hodnocení kvality restaurací zlatými lvy, ale také o nové připravované Velké kuchařce nejlepších (…)

Rozhovor s prezidentem společnosti
PPF banka Praha Czechtourism GWL TCP CPP Erbia PIS PPAS Veolia Merlot Česká voda Galerie Smecky Potravinářská komora Mstetice OneRoom Ústav pro gastronomii