Aktuality

Tradiční česká kuchyně – malý exkurz do historie

Mnoho restaurací - zejména v turisticky exponovaných destinacích - hlásá nabídku tradiční české kuchyně. To mě vedlo k zamyšlení - co to skutečně je tradiční česká kuchyně, a kde se vzala?

Odpověď na tuto otázku se neobejde bez stručného historického exkurzu. Tak předně, historie české, respektive československé státnosti je relativně krátká. Ne nadarmo je 28. říjen státním svátkem. 28. října 1918 se na mapě světa objevil, mezi dalšími, nový stát - Československo. Po velkém diplomatickém úsilí Edvarda Beneše a Tomáše Garrigue Masaryka, prvního československého prezidenta. Vznik Československa, podivného slepence Čech, Moravy, Slezska, Slovenska a Podkarpatské Rusi, je spojen s koncem Velké války a následným rozpadem monarchií. S posledními výstřely Velké války a následným uspořádáním světa mizí Rakousko-Uhersko, Německé císařství, carské Rusko a Osmanská říše.

Z pohledu našeho bádání je podstatný zánik Rakousko-uherské monarchie jejíž dynastie Habsburků vládla českým zemím od počátku 15. století. Habsburkové ovládali v době největšího rozkvětu rakouské monarchie území dnešní střední Evropy, od Jaderského moře a  severoitalských měst, až po území dnešního Polska. Bez zajímavosti není ani řada válečných konfliktů a cizích armád, které se po českých zemích prohnaly tam a zpět. Turci, Švédové, Francouzi a další. To vše se nesmazatelnou stopou zapsalo do české historie a také do české gastronomie. Nesmíme zapomenout na rozsáhlé oblasti Československa obydlené německy mluvícím obyvatelstvem, a to až do násilného odsunu po konci druhé světové války.

A aby to bylo ještě složitější, je třeba si uvědomit, že zkracování vzdáleností je výdobytkem druhé poloviny 20. století. Takže do hry vstupují také regionální odlišnosti.

Shrnuto a podtrženo. Jak se člověk nad něčím příliš zamýšlí, nevede to k jednoduchým koncům. Pokud konfrontujeme nabídku autentických českých jídel z jídelních lístků restaurací s heslem Rakouská kuchyně ve Wikipedie, ale i s dalšími zdroji, najdeme nenáhodné podobnosti. Klenoty české národní kuchyně, jako je vývar s játrovými knedlíčky, pečené vepřové se zelím a kynutým houskovým knedlíkem, jablečný závin, plněné ovocné knedlíky, zabijačkové klobásy, guláš s knedlíkem, žemlovka, škubánky, kynuté staročeské buchty, bábovka, makový závin i hit poslední dekády - tradiční český trdelník - to vše jsou speciality, ke kterým se hrdě hlásí to, co zbylo s Habsburské říše - dnešní Rakousko, ale i další pohrobci tohoto evropského impéria. Je tedy logické, že podobnou kuchyni najdeme od Turína, severoitalského Terstu, přes dnešní Rakousko a Maďarsko až do Polska.

Obloukem historického exkurzu se dostávám na počátek bádání. Odpověď na otázku, co to je tradiční česká kuchyně, jsem myslím našel - je to původní rakouská kuchyně. Se všemi vlivy a regionálními odlišnostmi tohoto multinárodního kolosu.

Dalším pohledem ale musí být optika turisty, který navštíví Česko před koncem druhé dekády 21. století. Turista, i ten z Rakouska, očekává autentický zážitek. Jinak by mohl sedět doma a promenovat se centrem Vídně. Tak tedy zpět na zem. Meruňkový knedlík s tvarohem není přeci Marillenknödl a řízek se salátem není Wiener Schnitzel. Realitu je potřeba trochu přikrášlit - to se děje nakonec odedávna. Moderně tuto manipulaci označujeme jako marketing. Italové také přesvědčili celý svět, že těstoviny a pizza jsou italské národní pokrmy. Ale to už je jiný příběh.    

Aktuality

Časopis Wine and Degustation informuje o projektu hodnocení resturací

V únorovém čísle časopisu Wine and Degustation publikoval Jiří Trapek článke s informací o probíhajícím projektu hodneconení nejlepších restaurací zlatými lvy. Čtenáři zde mimo jené najdou úplný seznam 25 nejlepších resturací v Česku. Celý článek je ke stažení v sekci "Pro media". (…)

Časopis Wine and Degustation informuje o projektu hodnocení resturací
Aktuality

Rozhovor s prezidentem společnosti

Rozhovor s prezidentem společnosti TopLife Czech, doktorem Budinským, otiskl týdeník TÉMA vydavatelství Mafra. Vedle mnoha zajímavých informací o široké škále aktivit se můžete dočíst podrobnosti o hodnocení kvality restaurací zlatými lvy, ale také o nové připravované Velké kuchařce nejlepších (…)

Rozhovor s prezidentem společnosti
Aktuality

Nejlepší pizza na světě

Historie italské pizzy sahá do dob antiky, kdy celá řada kultur vyráběla chlebové placky. Předchůdcem pizzy byla pravděpodobně focaccia , plochý chléb známý obyvatelům římské říše jako panis focacius . Na chlebové těsto se běžně přidávaly ingredience jako fíky, med, maso či špek, podle dané (…)

Nejlepší pizza na světě
PPF banka Praha Czechtourism GWL TCP CPP Erbia PIS PPAS Veolia Merlot Česká voda Galerie Smecky Potravinářská komora Mstetice OneRoom Ústav pro gastronomii