Aktuality

Restaurace v době pokoronavirové (zaostřeno na NEJLEPŠÍ)

Jaké budou? Takové otázky si klade mnoho z nás. Zamýšlejí se nad nimi více či méně seriózně média, odborníci, různí influenceři a mnozí další. Řekněme si na rovinu, že pokud ne všichni, tak valná většina mluvčích prostě vaří z vody a užívají si přístup do médií v rozsahu, který bychom si v nedávné době ještě nedokázali představit.
V našem nakladatelství samozřejmě také přemýšlíme, jak bude vypadat naše gastroscéna po znovuotevření restaurací. Pokusíme se vyvarovat rad, o které nikdo nestojí i závěrů, které nejsou podloženy ničím než spekulací. Budeme pracovat s fakty. Restaurace se hostům otevřely v omezené podobě v pondělí 11. května. Pouze na venkovních zahrádkách a podle všech platných zákonů schválnosti, se to stalo společně s příchodem studené fronty. Ledoví muži jsou ledoví muži, s tím nikdo nic nenadělá. Takže na zahrádky vyrazíme hromadně asi až příští týden, spolu s lepším počasím. Naplno mohou restaurace otevřít až za dva týdny, v pondělí 25. května. Po téměř tříměsíční nucené pauze a živoření v podobě otevřených okének a take away způsobu prodeje, který je vlastní spíše pro fast food než fine dining…
Restaurace se otevřou v trochu jiné době, než ve které byly nuceny své prostory uzavřít. Do poloviny března 2020 se svět a Evropa spolu s ním vezla na vlně konjunktury. Ekonomikám (platí pro celou eurozónu, ale nejen pro ni) se dařilo, lidé bohatli, cestovali a utráceli. Pak k nám z Číny přes Itálii přicestoval koronavirus a STOP. Koronavirus tady zůstal a spolu s ním také prohlubující se recese. Krize nezasáhla všechny, mnozí na této době profitují, ale restauratéři mezi ty šťastné určitě nepatří. A spolu s nimi jsou postižené specializované dodavatelské řetězce. Jde o stovky firem a tisíce jejich zaměstnanců. Žádná legrace to není a nebude.
Všechno špatné je ale pro něco dobré. Mnoho restauratérů se na přechodnou dobu muselo rozloučit s řadou svých zaměstnanců. Po dohodě odešli za jistotou sociální dávky na „pracák“ a teď je většina z nich připravena vrátit se zase zpátky. Za jakých to bude podmínek, to je věc jiná. Další spolupráce musí dávat smysl majitelům restaurací na jedné straně a akceptací nabízených podmínek na straně druhé. Jisté je, že se narovná pracovní trh v gastronomii, který se před krizí silně přehřál a náklady na zaměstnance táhly celý sektor ke dnu. Náklady na provoz restaurací jaksi neodpovídaly kupní síle tuzemských hostů.
Otevřeni dohodám budou jistě také dodavatelé a pokud to bude možné - a ono to možné bude – sáhnou na své marže a na marže svých dodavatelských řetězců a producentů. Za stejné peníze tak zahraje více muziky. Musí to tak být, aby se gastronomie mohla odrazit ode dna, kde teď bezpochyby je.
V restartu jsou ukrytá také rizika. Zejména rizika spojená s propadem kvality služeb či neopodstatněným růstem cen, nebo kombinací obojího. Zejména pražské restaurace se musí připravit na turisticky slabší sezónu a propad turistického ruchu samozřejmě postihne celou republiku. Jaká skladba turistů přijede a jaké bude mít nároky, to je otázka, na kterou odpoví až zpětné analýzy poté, kdy budou k dispozici potřebná data. Co je jistotou, že obrat, potažmo zisk restaurací se bude odvíjet od schopnosti oslovit tuzemské hosty. Kdo to neudělá dobře, ten z kola vypadne. To je fakt, za kterým si stojíme!
Zpátky k riziku propadu kvality služeb. Dnes slýcháme z médií hlasy, které předpovídají, že se úroveň gastronomie změní, že se musí přizpůsobit tuzemským hostům. Co to znamená? Že dosud ti nejlepší z nejlepších vařili pro turisty? Že český host zabloudil do podniku jen omylem? A pokud se už nevrátil, tak se nic nestalo? Podsouvaný obraz je tragický. My víme, že to tak není. Samozřejmě, že peníze turistů, jejichž kupní síla je s ohledem na jejich domovské země vyšší, než je kupní síla většiny naší populace, byly jsou a budou důležité. Ale pro dlouhodobě udržitelné podnikání v tak složitém oboru, jakým je gastronomie, je důležitý vracející se tuzemský host. Ale toho nepodloženým zvyšováním cen spojeným s nižší kvalitou nenalákáme. Tuzemský host je na kvalitu zvyklý. A v neklidné době nejbližších měsíců bude kvalitu za své peníze vyžadovat. Nebude-li spokojený do restaurace se nevrátí. Zvláště bude-li se nabídka luxusních restaurací silně podobat tomu, co nabízejí restaurace s výrazně nižší cenovou hladinou. Takže pozor! Cestou není snižování kvality, ale naopak! Na místě je bdělost, tlak na personál, aby v kuchyni i na place odváděl nejlepší možné, tlak na dodavatele a kvalitu dodávaných surovin, nápojů a vybavení. Host se musí přiměřeně hýčkat. 
Nakonec přeci jen jedno doporučení. Hosté se musí do restaurací vrátit, bez nich to jaksi nepůjde. A restaurace je musí v tomto kroku povzbuzovat. Restauratéři, neskrývejte kvality svých podniků, pochlubte se. Buďte otevření a ke svým zákazníkům, buďte upřímní. Vzkažte hostům, že jste tady, že o hosty stojíte a že se na ně těšíte. Řekněte jim, co mohou očekávat. Že chcete, aby své peníze utráceli s nejlepšími pocity a že se o to postaráte. A za nás a projekt Zlatých lvů mohu garantovat: naši inspektoři se vrátí, při anonymních degustacích vaše podniky svojí útratou podpoří. Nepolevíme! Ale nepočítejte se shovívavostí hodnocení! Zlatí lvi reprezentují kvalitu, která nejde „okecat“. Kvalitu, kterou lze měřit a hodnotit. Metodika hodnocení se nové době v tuto chvíli nepřizpůsobí, není pro to důvod. Krize tu byly a budou. Jistot jsme si za minulého režimu užili dost!

 

Aktuality

Nejlepší restaurace v den "D"

Datum 25. května není obvykle ničím významné. Dnes je to ale jiné. Restaurace mohou po nucené a velmi dlouhé pauze znovu otevřít své vnitřní prostory. Konečně! Od poloviny března jsme společně na tento moment čekali a je to tady. Nezaháleli jsme a ověřili jsme pro naše čtenáře v jaké kondici po (…)

Nejlepší restaurace v den "D"
Aktuality

Delikátní chřestové menu se zákuskem. Zdravé a bez lepku.

Kdo si chce připravit toto chutné menu, tak níže najde recepty na všechny chody. Menu je vhodné pro všechny, i pro ty, kteří mají nějaká výživová omezení. Je vhodné pro bezlepkovou, low carb i keto dietu. Chřestový krém Potřebujeme: 2 svazky chřestu (pouze spodní části) několik hlaviček (…)

Delikátní chřestové menu se zákuskem. Zdravé a bez lepku.
Aktuality

Všechny důvody pro optimistické odhady brzkého konce koronavirové krize

Po řadě měsíců, a z našeho tuzemského pohledu týdnů, se blýská na lepší časy. Tedy alespoň pro letní měsíce. Do naší optimistické skládanky máme celou řadu do sebe zapadajících dílků. Tak za prvé : v Číně, kde byl podle řady konspiračních teorií proklínaný virus stvořen v laboratoři, je krize (…)

Všechny důvody pro optimistické odhady brzkého konce koronavirové krize
Aktuality

Zlatí lvi podporují majitele a provozovatele restaurací

Nakladatelství a realizátor projektu Nejlepší restaurace oceněné zlatými lvy, společnost TopLife Czech, plně podporuje iniciativu majitelů a provozovatelů restaurací reprezentovanou otevřeným dopisem vládě České republiky. Znění otevřeného dopisu a připojení se k výzvě naleznete zde . Bez (…)

Zlatí lvi podporují majitele a provozovatele restaurací
Aktuality

Příběh michelinových hvězd

Co se skrývá za hvězdami michelinova hodnocení Pravděpodobně každý gurmán už někdy četl či slyšel o unikátním systému „známkování“ restaurací. Pro osvěžení či doplnění informací o projektu, jehož kořeny sahají na konec 19. století k bratrům Andrému a Eduardovi Miechelinům, jsme připravili (…)

Příběh michelinových hvězd
Aktuality

Nové logo

Společnost a nakladatelství TopLife Czech přistoupila po šesti letech k modernizaci svého loga. Změně  předcházela nová vizuální podoba insigníí projektu Nejlepší restaurace, včetně podoby pečetí kvality s gastronomickými Zlatými lvy. Nové logo méně zdobné a moderní a reflektuje tak lépe (…)

Nové logo
Aktuality

Tip na sváteční menu

Tip na menu na neděli podle šéfkuchařů z naší nové Velké kuchařky světových kuchyní. Sestavili jsme pro vás sváteční menu tří šéfkuchařů a jejich receptů – tentokrát z naší české kuchyně. Vybrali jsme česnekovo-koriandrový krém s husími játry od Jaroslava Sapíka. Od Mirka Kaliny doporučujeme (…)

Tip na sváteční menu
Aktuality

Tour Zlatých lvů pro sezónu 2020

Spanilá jízda po nejlepších restauracích v zemi pomalu končí. Byla to krásná, ale také náročná náplň posledních tří měsíců. Zástupcům nakladatelství se podařilo osobně navštívit většinu oceněných restaurací a předat cenné insignie projektu. Zlaté plakety, certifikáty, pečeti se zlatým lvem (…)

Tour Zlatých lvů pro sezónu 2020
Aktuality

KETO - modní trend nebo zdravý životní styl?

Nabídka restaurací, zejména to platí v zahraničí a nejvíc v USA, reflektuje módní trendy ve stravování. Zaměřením na alergeny v potravinách počínaje, přes paleo, masové či vegetariánské diety po zcela radikální stravovací plány (například pouze syrová strava či pouze rostlinná strava - vegani). (…)

KETO - modní trend nebo zdravý životní styl?
Aktuality

Nejen valentýnské menu podle receptů nejlepších šéfkuchařů

Valentýnské menu podle Velké kuchařky světových kuchyní. Připravili jsem pro vás tip na slavnostní menu s recepty od šéfkuchařů z naší nové kuchařky. Jako předkrm jsme vybrali jednoduché a rychlé citronovo-rozmarýnové risotto od Mattea De Carli. K hlavnímu chodu doporučujeme pošírovaného (…)

Nejen valentýnské menu podle receptů nejlepších šéfkuchařů
Aktuality

Jahodové cappuccino z Velké kuchařky světových kuchyní

Marek Raditsch, Executive Chef skupiny restaurací Kampa Group, představuje skandinávkou sladkou inspiraci. Delikátní dezet, který je snadný na přípravu. Vyzkoušejte sami. Další recepty najdete v nové Velké kuchařce světových kuchyní. Vinné párování připravil zkušený eneolog Hynek Vich. (…)

Jahodové cappuccino z Velké kuchařky světových kuchyní
Aktuality

Zlatým lvem se v Česku pyšní jen každá dvoustá restaurace!

Podle analýzy nadnárodní společnosti Bisnode, jedničky v poskytování informací o firmách, přibývají ročně stovky firem v pohostinství. Podle zpracované a v létě letošního roku publikované analýzy se počet restaurací v Česku za posledních devět let zdvojnásobil. K polovině roku 2019 bylo v České (…)

Zlatým lvem se v Česku pyšní jen každá dvoustá restaurace!
Aktuality

Výsledky hodnocení nejlepších restaurací pro sezónu 2020

Křest knihy a slavnostní předávání zlatých lvů nejlepším restauracím proběhlo 20.11. 2019 v historických prostorách Paspova sálu v budově pivovaru Staropramen. Děkujeme tímto Pivovarům Staropramen v čele s generálním ředitelem Petrem Kovaříkem, který byl hostitelem slavnostního předávání (…)

Výsledky hodnocení nejlepších restaurací pro sezónu 2020
Aktuality

Vítězové ankety Nejlepší šéfkuchař 2020

Anketa NEJLEPŠÍ ŠÉFKUCHAŘ nakladatelství TopLife Czech za rok 2019 20. listopadu 2019, Paspův sál Praha Vyhlášení deseti nejlepších šéfkuchařů bylo součástí slavnostního odpoledne, na kterém jsme předávali zlaté lvy nejlepším restauracím. Nakladatelství TopLife Czech, vydavatel uznávaného (…)

Vítězové ankety Nejlepší šéfkuchař 2020
Aktuality

Představujeme Hynka Vicha, autora vinného párování pro Velkou kuchařku světových kuchyní

Hynek Vich se narodil roku 1946 v Jablonci nad Nisou.  Po invazi „spřátelených“ vojsk v roce 1968 emigroval do Belgie, od roku 1972 má belgické občanství. Jeho profesní kariéra startuje ve vyhlášené bruselské restauraci La Paroisse – Suisse Gril, pokračuje v hotelu Atlanta, kde do roku 1973 (…)

Představujeme Hynka Vicha, autora vinného párování pro Velkou kuchařku světových kuchyní
Aktuality

První český šéfkuchař, který dostal michelinovu hvězdu

Kdo si myslí, že první hvězdy rozdával Michelin českým šéfkuchařům v nedávné době, tak ten se velmi plete. Psal se rok 1980, v tehdejším Československu vládli komunisté a západ byl pro většinu ukrytý za neprostupnou železnou oponou. Šéfkuchař, absolvent hotelové školy v Piešťanech, Pavel (…)

První český šéfkuchař, který dostal michelinovu hvězdu
Aktuality

Tradiční česká kuchyně

Tradiční česká kuchyně má své kořeny v kuchyních typických pro střední Evropu. S ohledem na historii naší země je to logické. Tak předně, historie české, respektive československé státnosti je relativně krátká. Nedávné oslavy 28. října nám každoročně připomínají, že  se na mapě světa objevil (…)

Tradiční česká kuchyně