Aktuality

Příběh o těstovinách

Romantický příběh o středověkém benátském cestovateli Marco Polovi je notoricky známým. Zásluhu na tom má ne jedno filmové či televizní zpracování. Stejně tak panuje obecné přesvědčení o tom, že Marco Polo přivezl ze svých dobrodružství z Číny těstoviny, které v jeho domovině, dnešní Itálii, zdomácněly a jsou de facto synonymem označující italskou kuchyni – PASTA.

Pokud chceme být ale korektní – a nepleťme si to s hnidopišstvím – musíme se na tento příběh podívat v širších souvislostech. V první řadě se podíváme na autora původního příběhu. Romantický spisovatel konce 13. století Rustichello da Pisa, známý také jako Rusticiano, je známým spoluautorem autobiografického cestopisu o Marco Polovi. Tento cestopis údajně vznikl v italském Janově v době, kdy byli jak Marco Polo tak Rusticiano společně uvězněni po bitvách mezi Janovem a Pisou a Janovem a Benátkami. Cestopis o Marco Polovi není spisovatelovou prvotinou. Již dříve tento Janovan sepsal romantický příběh o králi Artušovi. Tento ryze anglický příběh tak ve skutečnosti pochází z pera italského spisovatele. Právě tato spojitost – „ryze anglické“ mytologie a slavného cestopisu – je první indicií, že spojení mezi Čínou, Marco Polem a italskými těstovinami nemusí být tak pevné, jak se zdá. A to zcela pomíjíme diskuzi historiků o tom, zda je Marco Polo skutečně historickou postavou či romantickou fikcí.

Nejprve se detailně podívejme na čínské těstoviny. Starodávné čínské těstoviny nebyly vyráběny z mleté pšenice, ale z jiného „travního“ semene, prosa, a to již tři tisíce let před naším letopočtem. Přibližně 300 let př.n.l. se objevují v dochovaných písemných záznamech zmínky o směsi bing, která se objevuje ve zmínkách o těstě, chlebu, ale i těstovinách. Je velmi pravděpodobné, že bing je moukou z mleté pšenice. V dobách cestovatele Marco Pola, tedy koncem 13. století, byly v čínské kuchyni těstoviny velmi používanou ingrediencí a byly vyráběny nejen z pšeničné mouky, ale také z mouky rýžové či mouky sójové. Ačkoli Marco Polo ve svém cestopise popisuje těstoviny podobné dnešním makaronům, které údajně ochutnal během 17 let strávených na dvoře čínského císaře Kublai Khana – a právě tento popis vytváří obecně přijímané propojení mezi Čínou a italskými těstovinami – je dnes odborníkům známé, že jde jen o mýtus.

Kdo tedy skutečně do Itálie těstoviny přivezl, pokud panuje shoda, že nejde o původní italský pokrm?

Ve skutečnosti, tak jako mnohé, přinesli Evropanům těstoviny Arabové. O více než století dříve, než Marco Polo údajně přivezl těstoviny ze svých cest po Číně, přivezli Arabové své sušené těstoviny a začali s nimi obchodovat na Sicílii a Sardinii. A nepřivezli jen hotové sušené těstoviny, přivezli také zásadní ingredienci, tvrdozrnnou pšenici, z jejíž mouky zvané semolina se těstoviny vyrábějí. Arabové úspěšně rozvinuli pěstování tvrdozrnné pšenice na Sicílii, vybudovali sofistikovaný podzemní závlahový systém a postavili řadu mlýnů, které tuto pšenici mlely. Dodnes je možné na Sicílii najít pozůstatky závlahového systému i starověkých mlýnů. A dodnes na Sicílii pěstují nejlepší tvrdou pšenici a vyrábějí nejlepší semolinu. Další vyhlášené mlýny a výrobci těstovin pak sídlí v italské Kampánii v městečku Gragnano.

Ačkoli jsme mýtus přesvědčivě vyvrátili, pravdou zůstává, že uchopení romantického příběhu o Marcu Polovi italskými imigranty v Americe na začátku 20. století, s cílem zvýšit prodej těstovin nedůvěřivým Američanům, je tím pravým důvodem, proč jsou italské těstoviny jedním z nejrozšířenějších a nejoblíbenějších jídel a najdeme je na jídelním listu nejlepších restaurací – celosvětově. A navíc není složité si autentické italské těstoviny vyrobit i doma.    

Aktuality

Nejlepší restaurace v Česku mají pražskou adresu

K tomuto tvrzení dospěli experti Ústavu pro gastronomii a regionální produkty na základě analýz výsledků tří renomovaných projektů hodnocení zážitkových restaurací v Česku. Podle nezávislých systémů hodnocení, mezinárodních i českých, má většina tzv. fine dining restaurací pražskou adresu. (…)

Nejlepší restaurace v Česku mají pražskou adresu
Aktuality

Michelinské hodnocení je na Čechy skoupé

Michelinské hodnocení není jen o michelinských hvězdách. Samozřejmě platí, jak o sobě tvrdí samotný Michelin, že: po michelinské hvězdě touží mnoho kuchařů, ale udělili jsme jich jen pár těm nejlepším. Získání hvězdy (nebo tří) může změnit osud restaurace. Zejména díky silnému a desítky let (…)

Michelinské hodnocení je na Čechy skoupé
Aktuality

Sladké hlavní jídlo? Česká klasika

Jedno z půvabných specifik tradiční české kuchyně jsou sladká hlavní jídla. Česká kuchyně je jimi přímo proslulá. Kdo neochutnal nudle s mákem, žemlovku nebo buchtičky se šodó, neprozkoumal ještě všechna svůdná zákoutí sladkých českých lahůdek. Mezi typicky české sladké pokrmy patří žemlovka. (…)

Sladké hlavní jídlo? Česká klasika
Aktuality

Představujeme šéfkuchaře a patriota Jaroslava Sapíka

Jaroslav Sapík, jak sám říká, vyrůstal v kuchařské rodině. Z matčiny strany se rodina kuchařskému řemeslu věnuje již od 17. století a působila hlavně na jižní Moravě, v Čechách, Bavorsku, Vídni, Tyrolsku a také u předních šlechtických rodů. Dnes se Pavel Sapík se svojí manželkou co nejlépe (…)

Představujeme šéfkuchaře a patriota Jaroslava Sapíka
Aktuality

První český šéfkuchař, který dostal michelinovu hvězdu

Kdo si myslí, že první hvězdy rozdával Michelin českým šéfkuchařům v nedávné době, tak ten se velmi plete. Psal se rok 1980, v tehdejším Československu vládli komunisté a západ byl pro většinu ukrytý za neprostupnou železnou oponou. Šéfkuchař, absolvent hotelové školy v Piešťanech, Pavel (…)

První český šéfkuchař, který dostal michelinovu hvězdu
Aktuality

Omáčky - chlouba české kuchyně

Nejen svíčková na smetaně, která pomyslně českým omáčkám vévodí, ale i nesčetné varianty se základem nejen ze smetany jsou jasným důkazem, že omáčky patří mezi gastronomické poklady tradiční české kuchyně. Pestrá paleta jejich lahodných chutí si vás podmaní jednou provždy, stačí ochutnat. (…)

Omáčky - chlouba české kuchyně
Aktuality

České knedlíky

Typická česká kuchyně by se bez knedlíků neobešla. K oblíbenému českému triu pokrmů, svíčkové na smetaně, vepřovému se zelím a rajské omáčce by chyběla tradiční příloha, knedlíky. Známe mnoho druhů, sladké i slané, které jsou jedním z fenoménů české kuchyně. Ty bez náplně se nejčastěji používají (…)

České knedlíky
Aktuality

Pozdní letní menu šéfkuchaře Jiřího Noska

Šéfkuchař třílvíčkové restaurace Zdenek’s Oyster Bar připravil na konec prázdnin zajímavé menu. „Rád používám produkty moře včetně řas nebo vzácného planktonu. V jídlech je propojuji se surovinami od lokálních dodavatelů jako jsou melouny, rajčata, kedlubny, ředkvičky, meruňky, švestky, fenykl (…)

Pozdní letní menu šéfkuchaře Jiřího Noska
Aktuality

Nejlepší šéfkuchaři přebírají Velkou kuchařku - restaurace Miura

Šéfkuchaři z nejlepších restaurací v Česku přebírají v těchto dnech osobní výtisk Velké kuchařky nejlepších šéfkuchařů. Poslední titul nakladatelství, připravený pod patronátem Ústavu pro gastronomii a regionální produkty, umožní čtenářům nahlédnout za dveře kuchyní a do "hlav" mistrů (…)

Nejlepší šéfkuchaři přebírají Velkou kuchařku - restaurace Miura
Aktuality

Čeští kuchaři jsou nejlepší na světě

Národní tým kuchařů a cukrářů AKC ČR porazil všechny týmy z celého světa, které bojovaly o bronzovou sošku lva, národní symbol Singapuru. V konkurenci kuchařů z Taiwanu, Nového Zélandu nebo Malajsie báječně uspěl. „ Jsme nadšení, protože tato soutěž je skutečně ohromně prestižní. Takovéhle (…)

Čeští kuchaři jsou nejlepší na světě
Aktuality

Tip na kulinářský výlet. Restaurace Babiččina zahrada v Průhonicích.

Restaurace Babiččina zahrada ve středočeských Průhonicích restauratéra Jurije Kolesnika vítá hosty od roku 2013. Koncept zahradní restaurace s ubytováním a wellness doplnil existující projekt fine dining restaurace na Starém městě v Praze, restauraci La Veranda. Obě restaurace zaštiťuje svým (…)

Tip na kulinářský výlet. Restaurace Babiččina zahrada v Průhonicích.
Aktuality

NEJLEPŠÍ ŠÉFKUCHAŘI PŘEBÍRAJÍ VELKOU KUCHAŘKU - RESTAURACE OBLACA

Šéfkuchaři z nejlepších restaurací v Česku přebírají v těchto dnech osobní výtisk Velké kuchařky nejlepších šéfkuchařů. Poslední titul nakladatelství, připravený pod patronátem Ústavu pro gastronomii a regionální produkty, umožní čtenářům nahlédnout za dveře kuchyní a do "hlav" mistrů (…)

NEJLEPŠÍ ŠÉFKUCHAŘI PŘEBÍRAJÍ VELKOU KUCHAŘKU - RESTAURACE OBLACA
Aktuality

NEJLEPŠÍ ŠÉFKUCHAŘI PŘEBÍRAJÍ VELKOU KUCHAŘKU - RESTAURACE SALABKA

Šéfkuchaři z nejlepších restaurací v Česku přebírají v těchto dnech osobní výtisk Velké kuchařky nejlepších šéfkuchařů. Poslední titul nakladatelství, připravený pod patronátem Ústavu pro gastronomii a regionální produkty, umožní čtenářům nahlédnout za dveře kuchyní a do "hlav" mistrů (…)

NEJLEPŠÍ ŠÉFKUCHAŘI PŘEBÍRAJÍ VELKOU KUCHAŘKU - RESTAURACE SALABKA
Aktuality

Benjamin. Restaurace, kde je zákazník středem pozornosti

Restauratér a šéfkuchař Štěpán Návrat otevřel v pražských Vršovicích zážitkovou restauraci Benjamin. A jde vskutku o pozornost hodný počin. Velmi netradiční koncept restaurace s deseti místy a možností návštěvy pouze po předchozí rezervaci nemá zatím v Praze obdoby. I v zahraničí je tento (…)

Benjamin. Restaurace, kde je zákazník středem pozornosti
Aktuality

Restaurace Paloma míří přímo mezi absolutní špičku

Jihofrancouzská restaurace Paloma, oceněná dvěma Michelinovými hvězdami, má svoji sesterskou provozovnu ve středočeských Průhonicích na hranicích Prahy. A jde o sourozence se vším všudy.  Vedle téměř přesné repliky interiéru je podstatná shoda v osobě šéfkuchaře. Michelinský šéfkuchař Nicolas (…)

Restaurace Paloma míří přímo mezi absolutní špičku
Aktuality

Nejlepší šéfkuchaři přebírají Velkou kuchařku - restaurace Avantgarde

Šéfkuchaři z nejlepších restaurací v Česku přebírají v těchto dnech osobní výtisk Velké kuchařky nejlepších šéfkuchařů. Poslední titul nakladatelství, připravený pod patronátem Ústavu pro gastronomii a regionální produkty, umožní čtenářům nahlédnout za dveře kuchyní a do "hlav" mistrů (…)

Nejlepší šéfkuchaři přebírají Velkou kuchařku - restaurace Avantgarde
Aktuality

Nejlepší šéfkuchaři přebírají Velkou kuchařku - restaurace SOHO

Šéfkuchaři z nejlepších restaurací v Česku přebírají v těchto dnech osobní výtisk Velké kuchařky nejlepších šéfkuchařů. Poslední titul nakladatelství, připravený pod patronátem Ústavu pro gastronomii a regionální produkty, umožní čtenářům nahlédnout za dveře kuchyní a do "hlav" mistrů (…)

Nejlepší šéfkuchaři přebírají Velkou kuchařku - restaurace SOHO
Aktuality

Nejlepší šéfkuchaři přebírají Velkou kuchařku - Francouzská restaurace

Šéfkuchaři z nejlepších restaurací v Česku přebírají v těchto dnech osobní výtisk Velké kuchařky nejlepších šéfkuchařů. Poslední titul nakladatelství, připravený pod patronátem Ústavu pro gastronomii a regionální produkty, umožní čtenářům nahlédnout za dveře kuchyní a do "hlav" mistrů (…)

Nejlepší šéfkuchaři přebírají Velkou kuchařku - Francouzská restaurace
Aktuality

Tradiční česká kuchyně – malý exkurz do historie

Mnoho restaurací - zejména v turisticky exponovaných destinacích - hlásá nabídku tradiční české kuchyně. To mě vedlo k zamyšlení - co to skutečně je tradiční česká kuchyně, a kde se vzala? Odpověď na tuto otázku se neobejde bez stručného historického exkurzu. Tak předně, historie české, (…)

Tradiční česká kuchyně – malý exkurz do historie
Aktuality

Nejlepší pizza na světě

Historie italské pizzy sahá do dob antiky, kdy celá řada kultur vyráběla chlebové placky. Předchůdcem pizzy byla pravděpodobně focaccia , plochý chléb známý obyvatelům římské říše jako panis focacius . Na chlebové těsto se běžně přidávaly ingredience jako fíky, med, maso či špek, podle dané (…)

Nejlepší pizza na světě