Aktuality

Příběh o těstovinách

Romantický příběh o středověkém benátském cestovateli Marco Polovi je notoricky známým. Zásluhu na tom má ne jedno filmové či televizní zpracování. Stejně tak panuje obecné přesvědčení o tom, že Marco Polo přivezl ze svých dobrodružství z Číny těstoviny, které v jeho domovině, dnešní Itálii, zdomácněly a jsou de facto synonymem označující italskou kuchyni – PASTA.

Pokud chceme být ale korektní – a nepleťme si to s hnidopišstvím – musíme se na tento příběh podívat v širších souvislostech. V první řadě se podíváme na autora původního příběhu. Romantický spisovatel konce 13. století Rustichello da Pisa, známý také jako Rusticiano, je známým spoluautorem autobiografického cestopisu o Marco Polovi. Tento cestopis údajně vznikl v italském Janově v době, kdy byli jak Marco Polo tak Rusticiano společně uvězněni po bitvách mezi Janovem a Pisou a Janovem a Benátkami. Cestopis o Marco Polovi není spisovatelovou prvotinou. Již dříve tento Janovan sepsal romantický příběh o králi Artušovi. Tento ryze anglický příběh tak ve skutečnosti pochází z pera italského spisovatele. Právě tato spojitost – „ryze anglické“ mytologie a slavného cestopisu – je první indicií, že spojení mezi Čínou, Marco Polem a italskými těstovinami nemusí být tak pevné, jak se zdá. A to zcela pomíjíme diskuzi historiků o tom, zda je Marco Polo skutečně historickou postavou či romantickou fikcí.

Nejprve se detailně podívejme na čínské těstoviny. Starodávné čínské těstoviny nebyly vyráběny z mleté pšenice, ale z jiného „travního“ semene, prosa, a to již tři tisíce let před naším letopočtem. Přibližně 300 let př.n.l. se objevují v dochovaných písemných záznamech zmínky o směsi bing, která se objevuje ve zmínkách o těstě, chlebu, ale i těstovinách. Je velmi pravděpodobné, že bing je moukou z mleté pšenice. V dobách cestovatele Marco Pola, tedy koncem 13. století, byly v čínské kuchyni těstoviny velmi používanou ingrediencí a byly vyráběny nejen z pšeničné mouky, ale také z mouky rýžové či mouky sójové. Ačkoli Marco Polo ve svém cestopise popisuje těstoviny podobné dnešním makaronům, které údajně ochutnal během 17 let strávených na dvoře čínského císaře Kublai Khana – a právě tento popis vytváří obecně přijímané propojení mezi Čínou a italskými těstovinami – je dnes odborníkům známé, že jde jen o mýtus.

Kdo tedy skutečně do Itálie těstoviny přivezl, pokud panuje shoda, že nejde o původní italský pokrm?

Ve skutečnosti, tak jako mnohé, přinesli Evropanům těstoviny Arabové. O více než století dříve, než Marco Polo údajně přivezl těstoviny ze svých cest po Číně, přivezli Arabové své sušené těstoviny a začali s nimi obchodovat na Sicílii a Sardinii. A nepřivezli jen hotové sušené těstoviny, přivezli také zásadní ingredienci, tvrdozrnnou pšenici, z jejíž mouky zvané semolina se těstoviny vyrábějí. Arabové úspěšně rozvinuli pěstování tvrdozrnné pšenice na Sicílii, vybudovali sofistikovaný podzemní závlahový systém a postavili řadu mlýnů, které tuto pšenici mlely. Dodnes je možné na Sicílii najít pozůstatky závlahového systému i starověkých mlýnů. A dodnes na Sicílii pěstují nejlepší tvrdou pšenici a vyrábějí nejlepší semolinu. Další vyhlášené mlýny a výrobci těstovin pak sídlí v italské Kampánii v městečku Gragnano.

Ačkoli jsme mýtus přesvědčivě vyvrátili, pravdou zůstává, že uchopení romantického příběhu o Marcu Polovi italskými imigranty v Americe na začátku 20. století, s cílem zvýšit prodej těstovin nedůvěřivým Američanům, je tím pravým důvodem, proč jsou italské těstoviny jedním z nejrozšířenějších a nejoblíbenějších jídel a najdeme je na jídelním listu nejlepších restaurací – celosvětově. A navíc není složité si autentické italské těstoviny vyrobit i doma.    

Aktuality

Zlatý lev má nového generálního partnera

Počínaje sezónou 2018 se stává generálním partnerem projektu hodnocení restaurací PPF banka. Prestižní projekt tak získává solidní zázemí a partnera schopného rozvíjet potenciál původního hodnocení kvality nejlepších resturací. Více se dozvíte brzy. (…)

Zlatý lev má nového generálního partnera
Aktuality

Pravidla chování při stolování

" Žádný učený z nebe nespadl ..." Část citátu polského básníka Juliana Tuwima je tím nejlepším začátkem článku o pravidlech slušného chování, chcete-li etiketě. Hovoříme-li o pravidlech slušného chování, je na místě doplnit chybějící část citátu v úvodu "... ale blbce jako by shazovali ." (…)

Pravidla chování při stolování
Aktuality

Nejlepší pizza na světě

Historie italské pizzy sahá do dob antiky, kdy celá řada kultur vyráběla chlebové placky. Předchůdcem pizzy byla pravděpodobně focaccia , plochý chléb známý obyvatelům římské říše jako panis focacius . Na chlebové těsto se běžně přidávaly ingredience jako fíky, med, maso či špek, podle dané (…)

Nejlepší pizza na světě
PPF banka Praha Czechtourism GWL TCP CPP Erbia PIS PPAS Veolia Merlot Česká voda Galerie Smecky Potravinářská komora Mstetice OneRoom