Aktuality

Příběh michelinových hvězd

Co se skrývá za hvězdami michelinova hodnocení

Pravděpodobně každý gurmán už někdy četl či slyšel o unikátním systému „známkování“ restaurací. Pro osvěžení či doplnění informací o projektu, jehož kořeny sahají na konec 19. století k bratrům Andrému a Eduardovi Miechelinům, jsme připravili krátkého průvodce o světoznámém Průvodci s velkým P – GUIDE MICHELIN.

Hvězdy a odznaky v červeném průvodci
Kniha – michelinův průvodce – která poprvé spatřila světlo světa před 120 lety, stručně představuje na dvou až třech řádcích textu restaurace, které se pyšní některým ze symbolů udělených inspektory průvodce. Nejznámějším symbolem a ceněnou trofejí pro všechny šéfkuchaře světa je michelinova hvězda. Restaurace může získat jednu, dvě či tři hvězdy. Nutno podotknout, že většina restaurací nezíská hvězdu žádnou. Ti nejlepší získávají ocenění pro svou restauraci na základě pěti kritérií:
1. kvalita používaných surovin
2. mistrovství spojující kuchařské techniky a práci s chutí
3. otisk osobnosti šéfkuchaře ve vydávaných pokrmech (originalita)
4. poměr ceny a výkonu
5. konzistence v rámci jednotlivých návštěv inspektorů
Při udílení hvězd inspektoři nezohledňují interiér restaurace, úroveň stolování ani kvalitu obsluhy. Při udílení hvězd se inspektoři soustředí jen a jen na podávané pokrmy. Vše ostatní reprezentují odznaky symbolizované piktogramem vidličky a lžíce – odznak komfortu a kvality, to vše v pěti kategoriích.
Základní michelinské hodnocení bylo v roce 1997 rozšířeno o odznak Bib Gourmand reprezentující „kvalitní kuchyni za rozumné ceny“ a v roce 2016 o odznak talíře (The Michelin Plate) symbolizující restauraci, která jednoduše řečeno nabízí „dobré jídlo“ (simly serve good food).

Historie světoznámého průvodce
Na počátku malé červené knihy byla jiná motivace než ta, která reprezentuje michelinské hodnocení dnes.
Díváme se zpět do roku 1889, kdy zakládají bratři André a Eduard svoji firmu na pneumatiky Michelin. Do doby, kdy prašné silnice Francie brázdily sotva tři tisícovky automobilů. S cílem pomoci motoristům při plánování jejich výletů, a nepřímo tak podpořit prodej svých pneumatik značky Michelin, přicházejí bratři s užitečným průvodcem obsahujícím nejen mapy, ale také rady, jak svépomocí vyměnit pneumatiku, kde natankovat benzín a samozřejmě doporučení, kde přečkat noc a dobře se najíst.
Celá dvě desetiletí nabízeli bratři cestovatelům svého průvodce zdarma. Přelomovým rokem se stal rok 1920, kdy bratři, věrni své filozofii, že „zákazník nejlépe ocení to, za co si zaplatí“, vyšel poprvé červený průvodce, který si cestovatelé museli koupit. Za sedm franků.
Červený průvodce se zprvu nezaměřoval na restaurace, převážně doporučoval místa k noclehu, ověřené hotely lepších kategorií a restauracím se věnovala pouze jedna z okrajových kapitol.  V čase však rostla popularita dříve okrajové kapitoly o restauracích a bratři sestavili profesionální tým restauračních inspektorů.
V roce 1926 představil červený průvodce ocenění v podobě jedné hvězdy. O pět let později se hodnocení rozšířilo do stávající podoby. V roce 1936 byla publikována metodika a inspektory hodnocené oblasti. Pravidla platí více méně dodnes. A co tedy michelinské hvězdy pro návštěvníka restaurace znamenají:
jedna hvězda – skvělá kuchyně, která stojí za zastávku,
dvě hvězdy – excelentní kuchyně, která stojí za zajížďku,
tři hvězdy – výjimečná kuchyně, která stojí za samostatný výlet.

Jednoduché, že? Tak šťastnou cestu, zejména po Evropě. V Česku mnoho michelinských restaurací bohužel nenajdeme. A i ty dvě oceněné dosáhly bohužel jen na jedinou hvězdu. Škoda, myslíme si, že naše tuzemská gastronomie má rozhodně na víc.

Čerpáno ze tránek Michelin Guide.

 

Aktuality

Nejlepší restaurace v den "D"

Datum 25. května není obvykle ničím významné. Dnes je to ale jiné. Restaurace mohou po nucené a velmi dlouhé pauze znovu otevřít své vnitřní prostory. Konečně! Od poloviny března jsme společně na tento moment čekali a je to tady. Nezaháleli jsme a ověřili jsme pro naše čtenáře v jaké kondici po (…)

Nejlepší restaurace v den "D"
Aktuality

Delikátní chřestové menu se zákuskem. Zdravé a bez lepku.

Kdo si chce připravit toto chutné menu, tak níže najde recepty na všechny chody. Menu je vhodné pro všechny, i pro ty, kteří mají nějaká výživová omezení. Je vhodné pro bezlepkovou, low carb i keto dietu. Chřestový krém Potřebujeme: 2 svazky chřestu (pouze spodní části) několik hlaviček (…)

Delikátní chřestové menu se zákuskem. Zdravé a bez lepku.
Aktuality

Restaurace v době pokoronavirové (zaostřeno na NEJLEPŠÍ)

Jaké budou? Takové otázky si klade mnoho z nás. Zamýšlejí se nad nimi více či méně seriózně média, odborníci, různí influenceři a mnozí další. Řekněme si na rovinu, že pokud ne všichni, tak valná většina mluvčích prostě vaří z vody a užívají si přístup do médií v rozsahu, který bychom si (…)

Restaurace v době pokoronavirové (zaostřeno na NEJLEPŠÍ)
Aktuality

Všechny důvody pro optimistické odhady brzkého konce koronavirové krize

Po řadě měsíců, a z našeho tuzemského pohledu týdnů, se blýská na lepší časy. Tedy alespoň pro letní měsíce. Do naší optimistické skládanky máme celou řadu do sebe zapadajících dílků. Tak za prvé : v Číně, kde byl podle řady konspiračních teorií proklínaný virus stvořen v laboratoři, je krize (…)

Všechny důvody pro optimistické odhady brzkého konce koronavirové krize
Aktuality

Zlatí lvi podporují majitele a provozovatele restaurací

Nakladatelství a realizátor projektu Nejlepší restaurace oceněné zlatými lvy, společnost TopLife Czech, plně podporuje iniciativu majitelů a provozovatelů restaurací reprezentovanou otevřeným dopisem vládě České republiky. Znění otevřeného dopisu a připojení se k výzvě naleznete zde . Bez (…)

Zlatí lvi podporují majitele a provozovatele restaurací
Aktuality

Nové logo

Společnost a nakladatelství TopLife Czech přistoupila po šesti letech k modernizaci svého loga. Změně  předcházela nová vizuální podoba insigníí projektu Nejlepší restaurace, včetně podoby pečetí kvality s gastronomickými Zlatými lvy. Nové logo méně zdobné a moderní a reflektuje tak lépe (…)

Nové logo
Aktuality

Tip na sváteční menu

Tip na menu na neděli podle šéfkuchařů z naší nové Velké kuchařky světových kuchyní. Sestavili jsme pro vás sváteční menu tří šéfkuchařů a jejich receptů – tentokrát z naší české kuchyně. Vybrali jsme česnekovo-koriandrový krém s husími játry od Jaroslava Sapíka. Od Mirka Kaliny doporučujeme (…)

Tip na sváteční menu
Aktuality

Tour Zlatých lvů pro sezónu 2020

Spanilá jízda po nejlepších restauracích v zemi pomalu končí. Byla to krásná, ale také náročná náplň posledních tří měsíců. Zástupcům nakladatelství se podařilo osobně navštívit většinu oceněných restaurací a předat cenné insignie projektu. Zlaté plakety, certifikáty, pečeti se zlatým lvem (…)

Tour Zlatých lvů pro sezónu 2020
Aktuality

KETO - modní trend nebo zdravý životní styl?

Nabídka restaurací, zejména to platí v zahraničí a nejvíc v USA, reflektuje módní trendy ve stravování. Zaměřením na alergeny v potravinách počínaje, přes paleo, masové či vegetariánské diety po zcela radikální stravovací plány (například pouze syrová strava či pouze rostlinná strava - vegani). (…)

KETO - modní trend nebo zdravý životní styl?
Aktuality

Nejen valentýnské menu podle receptů nejlepších šéfkuchařů

Valentýnské menu podle Velké kuchařky světových kuchyní. Připravili jsem pro vás tip na slavnostní menu s recepty od šéfkuchařů z naší nové kuchařky. Jako předkrm jsme vybrali jednoduché a rychlé citronovo-rozmarýnové risotto od Mattea De Carli. K hlavnímu chodu doporučujeme pošírovaného (…)

Nejen valentýnské menu podle receptů nejlepších šéfkuchařů
Aktuality

Jahodové cappuccino z Velké kuchařky světových kuchyní

Marek Raditsch, Executive Chef skupiny restaurací Kampa Group, představuje skandinávkou sladkou inspiraci. Delikátní dezet, který je snadný na přípravu. Vyzkoušejte sami. Další recepty najdete v nové Velké kuchařce světových kuchyní. Vinné párování připravil zkušený eneolog Hynek Vich. (…)

Jahodové cappuccino z Velké kuchařky světových kuchyní
Aktuality

Zlatým lvem se v Česku pyšní jen každá dvoustá restaurace!

Podle analýzy nadnárodní společnosti Bisnode, jedničky v poskytování informací o firmách, přibývají ročně stovky firem v pohostinství. Podle zpracované a v létě letošního roku publikované analýzy se počet restaurací v Česku za posledních devět let zdvojnásobil. K polovině roku 2019 bylo v České (…)

Zlatým lvem se v Česku pyšní jen každá dvoustá restaurace!
Aktuality

Výsledky hodnocení nejlepších restaurací pro sezónu 2020

Křest knihy a slavnostní předávání zlatých lvů nejlepším restauracím proběhlo 20.11. 2019 v historických prostorách Paspova sálu v budově pivovaru Staropramen. Děkujeme tímto Pivovarům Staropramen v čele s generálním ředitelem Petrem Kovaříkem, který byl hostitelem slavnostního předávání (…)

Výsledky hodnocení nejlepších restaurací pro sezónu 2020
Aktuality

Vítězové ankety Nejlepší šéfkuchař 2020

Anketa NEJLEPŠÍ ŠÉFKUCHAŘ nakladatelství TopLife Czech za rok 2019 20. listopadu 2019, Paspův sál Praha Vyhlášení deseti nejlepších šéfkuchařů bylo součástí slavnostního odpoledne, na kterém jsme předávali zlaté lvy nejlepším restauracím. Nakladatelství TopLife Czech, vydavatel uznávaného (…)

Vítězové ankety Nejlepší šéfkuchař 2020
Aktuality

Představujeme Hynka Vicha, autora vinného párování pro Velkou kuchařku světových kuchyní

Hynek Vich se narodil roku 1946 v Jablonci nad Nisou.  Po invazi „spřátelených“ vojsk v roce 1968 emigroval do Belgie, od roku 1972 má belgické občanství. Jeho profesní kariéra startuje ve vyhlášené bruselské restauraci La Paroisse – Suisse Gril, pokračuje v hotelu Atlanta, kde do roku 1973 (…)

Představujeme Hynka Vicha, autora vinného párování pro Velkou kuchařku světových kuchyní
Aktuality

První český šéfkuchař, který dostal michelinovu hvězdu

Kdo si myslí, že první hvězdy rozdával Michelin českým šéfkuchařům v nedávné době, tak ten se velmi plete. Psal se rok 1980, v tehdejším Československu vládli komunisté a západ byl pro většinu ukrytý za neprostupnou železnou oponou. Šéfkuchař, absolvent hotelové školy v Piešťanech, Pavel (…)

První český šéfkuchař, který dostal michelinovu hvězdu
Aktuality

Tradiční česká kuchyně

Tradiční česká kuchyně má své kořeny v kuchyních typických pro střední Evropu. S ohledem na historii naší země je to logické. Tak předně, historie české, respektive československé státnosti je relativně krátká. Nedávné oslavy 28. října nám každoročně připomínají, že  se na mapě světa objevil (…)

Tradiční česká kuchyně