Aktuality

Představujeme Hynka Vicha, autora vinného párování pro Velkou kuchařku světových kuchyní

Hynek Vich se narodil roku 1946 v Jablonci nad Nisou.  Po invazi „spřátelených“ vojsk v roce 1968 emigroval do Belgie, od roku 1972 má belgické občanství.
Jeho profesní kariéra startuje ve vyhlášené bruselské restauraci La Paroisse – Suisse Gril, pokračuje v hotelu Atlanta, kde do roku 1973 zastává místo zástupce vedení. Od poloviny sedmdesátých let minulého století směřuje jeho profesní cesta do tajů vín. Enologické vzdělávání a stáže ve vinařských oblastech Francie jsou korunované čestnými diplomy za zásluhy v krajích Beaujolais a Champagne, později i v oblasti Touraine.  Roku 2006 se stává čestným členem prestižní Commanderie du Bontemps de Médoc, des Graves, de Sauternes et de Barsac.
Do České republiky se Hynek Vich vrací v roce 1997. Aktivně a stěžejním způsobem spolupracuje na televizním pořadu Putování za vínem. Následně přednáší na Vysoké hotelové škole v Praze, je autorem skript pro výuku aplikované degustace vín. Od roku 1999 pracuje pro státní francouzskou společnost Sopexa. Přednáší o francouzských vínech hlavním českým someliérům. Byl vyslán asociací vín z Médocu a Graves na několik přednáškových pobytů do Moskvy, kde ve vyhlášených restauracích seznamoval jejich zaměstnance s pravidly snoubení pokrmů a vín. Spolu s předními gastronomickými podniky organizoval v roce 2003 napříč Českou republikou velice úspěšnou akci Tour de France Gastronomique, která nabízela snoubení pokrmů a vín z jednotlivých francouzských vinařských oblastí. Je autorem knihy Bordeaux, kde vítr vinohrady škádlí, v níž popisuje historický vývoj této vinařské oblasti i jedinečnost a půvab jejich vín. 
Od roku 2008 Hynek Vich spolupracuje výhradně se společností Good Wine Lover. Spolupráce má základy v hlubokém a upřímném přátelství s majiteli společnosti, Vítem Bartoškem a Jiřím Kalinou, v obdivu k odbornosti a poctivému přístupu ke všem jejich aktivitám.

 

Aktuality

Zlatí lvi podporují majitele a provozovatele restaurací

Nakladatelství a realizátor projektu Nejlepší restaurace oceněné zlatými lvy, společnost TopLife Czech, plně podporuje iniciativu majitelů a provozovatelů restaurací reprezentovanou otevřeným dopisem vládě České republiky. Znění otevřeného dopisu a připojení se k výzvě naleznete zde . Bez (…)

Zlatí lvi podporují majitele a provozovatele restaurací
Aktuality

Příběh michelinových hvězd

Co se skrývá za hvězdami michelinova hodnocení Pravděpodobně každý gurmán už někdy četl či slyšel o unikátním systému „známkování“ restaurací. Pro osvěžení či doplnění informací o projektu, jehož kořeny sahají na konec 19. století k bratrům Andrému a Eduardovi Miechelinům, jsme připravili (…)

Příběh michelinových hvězd
Aktuality

Nové logo

Společnost a nakladatelství TopLife Czech přistoupila po šesti letech k modernizaci svého loga. Změně  předcházela nová vizuální podoba insigníí projektu Nejlepší restaurace, včetně podoby pečetí kvality s gastronomickými Zlatými lvy. Nové logo méně zdobné a moderní a reflektuje tak lépe (…)

Nové logo
Aktuality

Tip na sváteční menu

Tip na menu na neděli podle šéfkuchařů z naší nové Velké kuchařky světových kuchyní. Sestavili jsme pro vás sváteční menu tří šéfkuchařů a jejich receptů – tentokrát z naší české kuchyně. Vybrali jsme česnekovo-koriandrový krém s husími játry od Jaroslava Sapíka. Od Mirka Kaliny doporučujeme (…)

Tip na sváteční menu
Aktuality

Tour Zlatých lvů pro sezónu 2020

Spanilá jízda po nejlepších restauracích v zemi pomalu končí. Byla to krásná, ale také náročná náplň posledních tří měsíců. Zástupcům nakladatelství se podařilo osobně navštívit většinu oceněných restaurací a předat cenné insignie projektu. Zlaté plakety, certifikáty, pečeti se zlatým lvem (…)

Tour Zlatých lvů pro sezónu 2020
Aktuality

KETO - modní trend nebo zdravý životní styl?

Nabídka restaurací, zejména to platí v zahraničí a nejvíc v USA, reflektuje módní trendy ve stravování. Zaměřením na alergeny v potravinách počínaje, přes paleo, masové či vegetariánské diety po zcela radikální stravovací plány (například pouze syrová strava či pouze rostlinná strava - vegani). (…)

KETO - modní trend nebo zdravý životní styl?
Aktuality

Nejen valentýnské menu podle receptů nejlepších šéfkuchařů

Valentýnské menu podle Velké kuchařky světových kuchyní. Připravili jsem pro vás tip na slavnostní menu s recepty od šéfkuchařů z naší nové kuchařky. Jako předkrm jsme vybrali jednoduché a rychlé citronovo-rozmarýnové risotto od Mattea De Carli. K hlavnímu chodu doporučujeme pošírovaného (…)

Nejen valentýnské menu podle receptů nejlepších šéfkuchařů
Aktuality

Jahodové cappuccino z Velké kuchařky světových kuchyní

Marek Raditsch, Executive Chef skupiny restaurací Kampa Group, představuje skandinávkou sladkou inspiraci. Delikátní dezet, který je snadný na přípravu. Vyzkoušejte sami. Další recepty najdete v nové Velké kuchařce světových kuchyní. Vinné párování připravil zkušený eneolog Hynek Vich. (…)

Jahodové cappuccino z Velké kuchařky světových kuchyní
Aktuality

Zlatým lvem se v Česku pyšní jen každá dvoustá restaurace!

Podle analýzy nadnárodní společnosti Bisnode, jedničky v poskytování informací o firmách, přibývají ročně stovky firem v pohostinství. Podle zpracované a v létě letošního roku publikované analýzy se počet restaurací v Česku za posledních devět let zdvojnásobil. K polovině roku 2019 bylo v České (…)

Zlatým lvem se v Česku pyšní jen každá dvoustá restaurace!
Aktuality

Výsledky hodnocení nejlepších restaurací pro sezónu 2020

Křest knihy a slavnostní předávání zlatých lvů nejlepším restauracím proběhlo 20.11. 2019 v historických prostorách Paspova sálu v budově pivovaru Staropramen. Děkujeme tímto Pivovarům Staropramen v čele s generálním ředitelem Petrem Kovaříkem, který byl hostitelem slavnostního předávání (…)

Výsledky hodnocení nejlepších restaurací pro sezónu 2020
Aktuality

Vítězové ankety Nejlepší šéfkuchař 2020

Anketa NEJLEPŠÍ ŠÉFKUCHAŘ nakladatelství TopLife Czech za rok 2019 20. listopadu 2019, Paspův sál Praha Vyhlášení deseti nejlepších šéfkuchařů bylo součástí slavnostního odpoledne, na kterém jsme předávali zlaté lvy nejlepším restauracím. Nakladatelství TopLife Czech, vydavatel uznávaného (…)

Vítězové ankety Nejlepší šéfkuchař 2020
Aktuality

První český šéfkuchař, který dostal michelinovu hvězdu

Kdo si myslí, že první hvězdy rozdával Michelin českým šéfkuchařům v nedávné době, tak ten se velmi plete. Psal se rok 1980, v tehdejším Československu vládli komunisté a západ byl pro většinu ukrytý za neprostupnou železnou oponou. Šéfkuchař, absolvent hotelové školy v Piešťanech, Pavel (…)

První český šéfkuchař, který dostal michelinovu hvězdu
Aktuality

Tradiční česká kuchyně

Tradiční česká kuchyně má své kořeny v kuchyních typických pro střední Evropu. S ohledem na historii naší země je to logické. Tak předně, historie české, respektive československé státnosti je relativně krátká. Nedávné oslavy 28. října nám každoročně připomínají, že  se na mapě světa objevil (…)

Tradiční česká kuchyně