Aktuality

Nejlepší pizza na světě

Historie italské pizzy sahá do dob antiky, kdy celá řada kultur vyráběla chlebové placky. Předchůdcem pizzy byla pravděpodobně focaccia, plochý chléb známý obyvatelům římské říše jako panis focacius. Na chlebové těsto se běžně přidávaly ingredience jako fíky, med, maso či špek, podle dané oblasti a preferencí starých Římanů.

Pro dnešní podobu pizzy je zásadní inovace původní receptury poté, co v 16. století do Evropy dorazila z amerického kontinentu rajčata, která se začala používat v podobě rajčatové omáčky. Paradoxem je, že se v té době věřilo, že rajčata jsou jedovatá, což bránilo masovému rozšíření této novinky.

Obrat přichází v 18. století, kdy se v nejchudších čtvrtích Neapole stala placka z kynutého těsta s rajčatovou omáčkou dostupnou potravou neapolské chudiny. O pozvednutí jídla chudých na jeden z nejkonzumovanějších pokrmů na světě se zasloužili doboví „marketéři“ s použitím příběhů savojské královny Margherity, ženy italského krále Umberta prvního, který vládl části Itálie koncem 19. století. Dnes notoricky známý příběh o přípravě pizzy pro panovnici v barvách italské vlajky, tedy trikolora rudé, bílé a zelené, je pravděpodobně nepodloženou fikcí. Ať už je historie pizzy jakákoli, skutečností je, že dnes je tato oblíbená pochoutka servírovaná v restauracích na celém světě a je předmětem zájmu odborníků, kteří se pokoušejí chránit kvalitu a původnost pravé neapolské pizzy.

Co je tedy tím skutečným tajemstvím neapolské pizzy, která ji odlišuje od ostatních „placek“? Podle asociace Verace Pizza Napoletana, která byla založena v roce 1984, jsou klíčem k jedinečné chuti použité kvalitní suroviny. Asociace popsala závazné postupy a doporučené dodavatele jednotlivých klíčových surovin a začala sdružovat členy po celém světě, kteří mají možnost certifikace VERA PIZZA Napoletana. Po splnění závazných kritérií tak získávají restaurace a pizzerie označení tímto jedinečným logem, které je zárukou přípravy pizzy neapolského stylu.

Již jsme zmínili kruciální úlohu použitých surovin, kvalitní pšeničné mouky na pizzu z nejlepších mlýnů italské Kampánie, pramenitá měkká voda filtrovaná sopečnou horninou, výběrová mořská sůl a pivní kvasnice v kombinaci s připraveným kváskem. Správný poměr surovin a příprava těsta s dlouhou dobou kynutí je zárukou pizzy, která je vláčná a nadýchaná. Hovořili jsme o pizze Margheritě, která je jednou z certifikovaných variací pravé neapolské pizzy. Aby vznikla, je potřeba na pečlivě připravenou placku z těsta, s okrajem mezi jedním a dvěma centimetry a dokonale kulatým tvarem o průměru třicet centimetrů, nanést 60 až 80 gramů rajčatové omáčky z rajčat odrůdy San Marzano nebo vzácné odrůdy Piennolo, která se pěstuje výhradně na úbočí Vesuvu. Rajčata zastříknout čtyřmi až pěti gramy extrapanenského olivového oleje, přidat 80 až 100 gramů buvolí mozzarelly z Kampánie, několik čerstvých lístků bazalky a vše poprášit 10 až 15 gramy tvrdého sýra (např. tradičním italským parmezánem nebo sýrem Grana padano). Pak už stačí jen pec vytopená nejlépe bukovým dřevem na teplotu převyšující 480 stupňů Celsia. Po cca jedné až jedné a půl minutě je pizza upečena s typickými puchýřky na kůrce.

Z napsaného je nám obyčejným lidem zřejmé, že v domácích podmínkách si podobnou pizzu nelze připravit. Je tedy čas prozradit, kde můžeme podobnou pizzu ochutnat. Hledejme pizzerie označené certifikací VERA PIZZA Napoletana. Pražský milovník pizzy tak může zajásat, protože luxusní pražská restaurace Pizza Nuova v Revoluční ulici se udělenou certifikací oprávněně chlubí. Jakkoli je k výrobě těsta použita asi „obyčejná“ voda z pražského vodovodního řadu.

Kdo si chce na opravdové neapolské pizze pochutnat například na dovolené, může nahlédnout na webové stránky asociace na adrese pizzanapoletana.org a v anglické verzi najde pod záložkou members vlajky jednotlivých zemí světa a názvy a adresy restaurací. V Česku jen zmíněnou jednu, ale například v několikanásobně větším Německu jen restaurace dvě. Ale tu skutečnou a nefalšovanou pizzu je nejlépe objednat v některé z nespočetné řady neapolských pizzerií, kde zkušení pizzsaiolo připravují autentické a nenapodobitelné pizzy – jídlo chudých.    

Aktuality

Nejlepší restaurace v Česku mají pražskou adresu

K tomuto tvrzení dospěli experti Ústavu pro gastronomii a regionální produkty na základě analýz výsledků tří renomovaných projektů hodnocení zážitkových restaurací v Česku. Podle nezávislých systémů hodnocení, mezinárodních i českých, má většina tzv. fine dining restaurací pražskou adresu. (…)

Nejlepší restaurace v Česku mají pražskou adresu
Aktuality

Michelinské hodnocení je na Čechy skoupé

Michelinské hodnocení není jen o michelinských hvězdách. Samozřejmě platí, jak o sobě tvrdí samotný Michelin, že: po michelinské hvězdě touží mnoho kuchařů, ale udělili jsme jich jen pár těm nejlepším. Získání hvězdy (nebo tří) může změnit osud restaurace. Zejména díky silnému a desítky let (…)

Michelinské hodnocení je na Čechy skoupé
Aktuality

Sladké hlavní jídlo? Česká klasika

Jedno z půvabných specifik tradiční české kuchyně jsou sladká hlavní jídla. Česká kuchyně je jimi přímo proslulá. Kdo neochutnal nudle s mákem, žemlovku nebo buchtičky se šodó, neprozkoumal ještě všechna svůdná zákoutí sladkých českých lahůdek. Mezi typicky české sladké pokrmy patří žemlovka. (…)

Sladké hlavní jídlo? Česká klasika
Aktuality

Představujeme šéfkuchaře a patriota Jaroslava Sapíka

Jaroslav Sapík, jak sám říká, vyrůstal v kuchařské rodině. Z matčiny strany se rodina kuchařskému řemeslu věnuje již od 17. století a působila hlavně na jižní Moravě, v Čechách, Bavorsku, Vídni, Tyrolsku a také u předních šlechtických rodů. Dnes se Pavel Sapík se svojí manželkou co nejlépe (…)

Představujeme šéfkuchaře a patriota Jaroslava Sapíka
Aktuality

První český šéfkuchař, který dostal michelinovu hvězdu

Kdo si myslí, že první hvězdy rozdával Michelin českým šéfkuchařům v nedávné době, tak ten se velmi plete. Psal se rok 1980, v tehdejším Československu vládli komunisté a západ byl pro většinu ukrytý za neprostupnou železnou oponou. Šéfkuchař, absolvent hotelové školy v Piešťanech, Pavel (…)

První český šéfkuchař, který dostal michelinovu hvězdu
Aktuality

Omáčky - chlouba české kuchyně

Nejen svíčková na smetaně, která pomyslně českým omáčkám vévodí, ale i nesčetné varianty se základem nejen ze smetany jsou jasným důkazem, že omáčky patří mezi gastronomické poklady tradiční české kuchyně. Pestrá paleta jejich lahodných chutí si vás podmaní jednou provždy, stačí ochutnat. (…)

Omáčky - chlouba české kuchyně
Aktuality

České knedlíky

Typická česká kuchyně by se bez knedlíků neobešla. K oblíbenému českému triu pokrmů, svíčkové na smetaně, vepřovému se zelím a rajské omáčce by chyběla tradiční příloha, knedlíky. Známe mnoho druhů, sladké i slané, které jsou jedním z fenoménů české kuchyně. Ty bez náplně se nejčastěji používají (…)

České knedlíky
Aktuality

Pozdní letní menu šéfkuchaře Jiřího Noska

Šéfkuchař třílvíčkové restaurace Zdenek’s Oyster Bar připravil na konec prázdnin zajímavé menu. „Rád používám produkty moře včetně řas nebo vzácného planktonu. V jídlech je propojuji se surovinami od lokálních dodavatelů jako jsou melouny, rajčata, kedlubny, ředkvičky, meruňky, švestky, fenykl (…)

Pozdní letní menu šéfkuchaře Jiřího Noska
Aktuality

Nejlepší šéfkuchaři přebírají Velkou kuchařku - restaurace Miura

Šéfkuchaři z nejlepších restaurací v Česku přebírají v těchto dnech osobní výtisk Velké kuchařky nejlepších šéfkuchařů. Poslední titul nakladatelství, připravený pod patronátem Ústavu pro gastronomii a regionální produkty, umožní čtenářům nahlédnout za dveře kuchyní a do "hlav" mistrů (…)

Nejlepší šéfkuchaři přebírají Velkou kuchařku - restaurace Miura
Aktuality

Čeští kuchaři jsou nejlepší na světě

Národní tým kuchařů a cukrářů AKC ČR porazil všechny týmy z celého světa, které bojovaly o bronzovou sošku lva, národní symbol Singapuru. V konkurenci kuchařů z Taiwanu, Nového Zélandu nebo Malajsie báječně uspěl. „ Jsme nadšení, protože tato soutěž je skutečně ohromně prestižní. Takovéhle (…)

Čeští kuchaři jsou nejlepší na světě
Aktuality

Tip na kulinářský výlet. Restaurace Babiččina zahrada v Průhonicích.

Restaurace Babiččina zahrada ve středočeských Průhonicích restauratéra Jurije Kolesnika vítá hosty od roku 2013. Koncept zahradní restaurace s ubytováním a wellness doplnil existující projekt fine dining restaurace na Starém městě v Praze, restauraci La Veranda. Obě restaurace zaštiťuje svým (…)

Tip na kulinářský výlet. Restaurace Babiččina zahrada v Průhonicích.
Aktuality

NEJLEPŠÍ ŠÉFKUCHAŘI PŘEBÍRAJÍ VELKOU KUCHAŘKU - RESTAURACE OBLACA

Šéfkuchaři z nejlepších restaurací v Česku přebírají v těchto dnech osobní výtisk Velké kuchařky nejlepších šéfkuchařů. Poslední titul nakladatelství, připravený pod patronátem Ústavu pro gastronomii a regionální produkty, umožní čtenářům nahlédnout za dveře kuchyní a do "hlav" mistrů (…)

NEJLEPŠÍ ŠÉFKUCHAŘI PŘEBÍRAJÍ VELKOU KUCHAŘKU - RESTAURACE OBLACA
Aktuality

NEJLEPŠÍ ŠÉFKUCHAŘI PŘEBÍRAJÍ VELKOU KUCHAŘKU - RESTAURACE SALABKA

Šéfkuchaři z nejlepších restaurací v Česku přebírají v těchto dnech osobní výtisk Velké kuchařky nejlepších šéfkuchařů. Poslední titul nakladatelství, připravený pod patronátem Ústavu pro gastronomii a regionální produkty, umožní čtenářům nahlédnout za dveře kuchyní a do "hlav" mistrů (…)

NEJLEPŠÍ ŠÉFKUCHAŘI PŘEBÍRAJÍ VELKOU KUCHAŘKU - RESTAURACE SALABKA
Aktuality

Benjamin. Restaurace, kde je zákazník středem pozornosti

Restauratér a šéfkuchař Štěpán Návrat otevřel v pražských Vršovicích zážitkovou restauraci Benjamin. A jde vskutku o pozornost hodný počin. Velmi netradiční koncept restaurace s deseti místy a možností návštěvy pouze po předchozí rezervaci nemá zatím v Praze obdoby. I v zahraničí je tento (…)

Benjamin. Restaurace, kde je zákazník středem pozornosti
Aktuality

Restaurace Paloma míří přímo mezi absolutní špičku

Jihofrancouzská restaurace Paloma, oceněná dvěma Michelinovými hvězdami, má svoji sesterskou provozovnu ve středočeských Průhonicích na hranicích Prahy. A jde o sourozence se vším všudy.  Vedle téměř přesné repliky interiéru je podstatná shoda v osobě šéfkuchaře. Michelinský šéfkuchař Nicolas (…)

Restaurace Paloma míří přímo mezi absolutní špičku
Aktuality

Nejlepší šéfkuchaři přebírají Velkou kuchařku - restaurace Avantgarde

Šéfkuchaři z nejlepších restaurací v Česku přebírají v těchto dnech osobní výtisk Velké kuchařky nejlepších šéfkuchařů. Poslední titul nakladatelství, připravený pod patronátem Ústavu pro gastronomii a regionální produkty, umožní čtenářům nahlédnout za dveře kuchyní a do "hlav" mistrů (…)

Nejlepší šéfkuchaři přebírají Velkou kuchařku - restaurace Avantgarde
Aktuality

Nejlepší šéfkuchaři přebírají Velkou kuchařku - restaurace SOHO

Šéfkuchaři z nejlepších restaurací v Česku přebírají v těchto dnech osobní výtisk Velké kuchařky nejlepších šéfkuchařů. Poslední titul nakladatelství, připravený pod patronátem Ústavu pro gastronomii a regionální produkty, umožní čtenářům nahlédnout za dveře kuchyní a do "hlav" mistrů (…)

Nejlepší šéfkuchaři přebírají Velkou kuchařku - restaurace SOHO
Aktuality

Nejlepší šéfkuchaři přebírají Velkou kuchařku - Francouzská restaurace

Šéfkuchaři z nejlepších restaurací v Česku přebírají v těchto dnech osobní výtisk Velké kuchařky nejlepších šéfkuchařů. Poslední titul nakladatelství, připravený pod patronátem Ústavu pro gastronomii a regionální produkty, umožní čtenářům nahlédnout za dveře kuchyní a do "hlav" mistrů (…)

Nejlepší šéfkuchaři přebírají Velkou kuchařku - Francouzská restaurace
Aktuality

Tradiční česká kuchyně – malý exkurz do historie

Mnoho restaurací - zejména v turisticky exponovaných destinacích - hlásá nabídku tradiční české kuchyně. To mě vedlo k zamyšlení - co to skutečně je tradiční česká kuchyně, a kde se vzala? Odpověď na tuto otázku se neobejde bez stručného historického exkurzu. Tak předně, historie české, (…)

Tradiční česká kuchyně – malý exkurz do historie
Aktuality

Příběh o těstovinách

Romantický příběh o středověkém benátském cestovateli Marco Polovi je notoricky známým. Zásluhu na tom má ne jedno filmové či televizní zpracování. Stejně tak panuje obecné přesvědčení o tom, že Marco Polo přivezl ze svých dobrodružství z Číny těstoviny, které v jeho domovině, dnešní Itálii, (…)

Příběh o těstovinách