Aktuality

KETO - modní trend nebo zdravý životní styl?

Nabídka restaurací, zejména to platí v zahraničí a nejvíc v USA, reflektuje módní trendy ve stravování. Zaměřením na alergeny v potravinách počínaje, přes paleo, masové či vegetariánské diety po zcela radikální stravovací plány (například pouze syrová strava či pouze rostlinná strava - vegani).
Módní trendy ve stravování jsou a budou. Ať už je cílem cokoli a iniciátorem módní vlny kdokoli, vždy jde o příležitost na straně nabídky. Kdo zareaguje první a lépe, oslovuje zajímavou skupinu zákazníků – obvykle z vyšších příjmových skupin obyvatel. To jsou zákazníci, kteří se obvykle nechají oslovit něčím novým, pro tělo prospěšnějším a jsou ochotni za naplnění svých potřeb zaplatit.
Jedním z posledních stravovacích plánů, potřeba podotknout, že těch hodně přísných, je Keto dieta. Ketogenici, jak jsou vyznavači tohoto životního stylu označováni, zásadně omezují příjem cukrů v potravě. Prakticky pouze na několik desítek gramů denně (maximálně 30 až 50 gramů). Cukry nemyslíme samozřejmě jen „sladkosti“, ale sacharidy obecně. A protože veškerá rostlinná hmota obsahuje přirozeně sacharidy, jde o skutečně přísný životní styl. Bez disciplíny a srovnaných priorit to není možné.
Odměnou je pro příznivce ketogenní stravy výrazně lepší kondice a konec starostí s nadváhou či nepoměrem svalové hmoty a tuků v těle. Ne přes noc, ale už za několik měsíců.
Cenou je trvalá změna stravování, frekvence a kvalita přijímané potravy a přístup k jídlu obecně.
A co z jídelníčku vyřadit? Veškeré potraviny s vyšší hladinou sacharidů, tedy zásadně výrobky z obilí a mouky, luštěniny, rýži, ovoce, některé druhy zeleniny (s vysokým obsahem škrobů, tedy např. brambory). Do úvahy nepřipadají také slazené nealkoholické nápoje, pivo a obecně alkohol. A také nekvalitní umělá sladidla.
A co ketogenici jedí? Na živiny bohatá jídla, červené i bílé maso, ryby, mořské plody, vejce, sýry, zeleninu, bobulové ovoce v rozumné míře a zdravé tuky. Tuk je totiž „palivem“ pro tělo v ketóze. V rozumné míře je možná konzumace suchých vín (200 až 400 ml denně).

V tuzemských restauracích to mají keto lidé zatím těžké. Šéfkuchaři obvykle nehledají sacharidy tam, kde jsou. Navíc i přidaný cukr zvykově doplňuje řadu receptů. Sladí se omáčky, saláty a jejich zálivky, různé dipy či marinády. O nějaké keto nabídce či úpravě pokrmů vůbec nemluvě. Ta dnes v tuzemsku neexistuje.
A právě to je příležitost pro nejlepší restaurace. Stačí se jen zamyslet a stávající nabídka lze podávat tak, aby byl host se zvláštními stravovacími požadavky spokojený. A za o cukry „ošizené“ jídlo s radostí zaplatí stejně, nebo víc.

Máme tedy domácí úkol pro mistry kuchaře a  šéfkuchaře: osvěžit si, ve kterých surovinách číhají sacharidy, do kterých receptů ze zvyku přidáváme cukr (i když to není potřeba) a následně připravit nabídku, ze které KETO hostům spadne čelist a přebytečná kila půjdou dolů – bez strádání a obětí…

 

Aktuality

Tour Zlatých lvů pro sezónu 2020

Spanilá jízda po nejlepších restauracích v zemi pomalu končí. Byla to krásná, ale také náročná náplň posledních tří měsíců. Zástupcům nakladatelství se podařilo osobně navštívit většinu oceněných restaurací a předat cenné insignie projektu. Zlaté plakety, certifikáty, pečeti se zlatým lvem (…)

Tour Zlatých lvů pro sezónu 2020
Aktuality

Valentýnské menu podle receptů nejlepších šéfkuchařů

Valentýnské menu podle Velké kuchařky světových kuchyní. Připravili jsem pro vás tip na slavnostní menu s recepty od šéfkuchařů z naší nové kuchařky. Jako předkrm jsme vybrali jednoduché a rychlé citronovo-rozmarýnové risotto od Mattea De Carli. K hlavnímu chodu doporučujeme pošírovaného (…)

Valentýnské menu podle receptů nejlepších šéfkuchařů
Aktuality

Zlatým lvem se v Česku pyšní jen každá dvoustá restaurace!

Podle analýzy nadnárodní společnosti Bisnode, jedničky v poskytování informací o firmách, přibývají ročně stovky firem v pohostinství. Podle zpracované a v létě letošního roku publikované analýzy se počet restaurací v Česku za posledních devět let zdvojnásobil. K polovině roku 2019 bylo v České (…)

Zlatým lvem se v Česku pyšní jen každá dvoustá restaurace!
Aktuality

Výsledky hodnocení nejlepších restaurací pro sezónu 2020

Křest knihy a slavnostní předávání zlatých lvů nejlepším restauracím proběhlo 20.11. 2019 v historických prostorách Paspova sálu v budově pivovaru Staropramen. Děkujeme tímto Pivovarům Staropramen v čele s generálním ředitelem Petrem Kovaříkem, který byl hostitelem slavnostního předávání (…)

Výsledky hodnocení nejlepších restaurací pro sezónu 2020
Aktuality

Vítězové ankety Nejlepší šéfkuchař 2020

Anketa NEJLEPŠÍ ŠÉFKUCHAŘ nakladatelství TopLife Czech za rok 2019 20. listopadu 2019, Paspův sál Praha Vyhlášení deseti nejlepších šéfkuchařů bylo součástí slavnostního odpoledne, na kterém jsme předávali zlaté lvy nejlepším restauracím. Nakladatelství TopLife Czech, vydavatel uznávaného (…)

Vítězové ankety Nejlepší šéfkuchař 2020