Aktuality

Delikátní chřestové menu se zákuskem. Zdravé a bez lepku.

Kdo si chce připravit toto chutné menu, tak níže najde recepty na všechny chody. Menu je vhodné pro všechny, i pro ty, kteří mají nějaká výživová omezení. Je vhodné pro bezlepkovou, low carb i keto dietu.

Chřestový krém
Potřebujeme:
2 svazky chřestu (pouze spodní části)
několik hlaviček na ozdobu
2 středně velké cibule
500 ml vývaru
100 ml bílého vína
100 ml smetany 33%
máslo, olivový olej
sůl, pepř
Postup: rozpustíme máslo a přilijeme olej, přidáme nakrájenou cibuli. Mírně osolíme, opepříme a necháme zesklovatět. Vhodíme nalámané kousky chřestu, promícháme a podlijeme bílým vínem. Necháme chvilku odvařit a přilijeme vývar. Vaříme na mírném plameni přibližně 15–20 minut. Horkou směs nalijeme do výkonného mixéru a mixujeme dohladka. Nalijeme zpět do hrnce, dochutíme solí, pepřem a trochou citrónové šťávy. Přivedeme k varu a vlijeme smetanu. Nakonec vhodíme kousek másla a už nevaříme.

Chřest s pošírovaným vejcem a holandskou omáčkou
Potřebujeme:

2 svazky chřestu
4 vejce
ocet
na holandskou omáčku:
2 žloutky
130 g másla
10 ml citrónové šťávy a 
10 ml bílého vinného octa sůl
Postup:
Chřest
Chřest očistíme, odlomíme zhruba spodní třetinu stonků a ty použijeme do polévky. Vaříme v parní troubě, nebo v osolené horké vodě s trochou citrónu a másla asi 10–12 minut.
Pošírovaná vejce
V hrnci přivedeme vodu k varu a přidáme ocet. Stáhneme plamen, voda se nám nesmí před vložením vajec vařit. Pokud si nejsme jistí, vyklepneme vejce po jednom do misky a z ní vlijeme do horké vody. Vaříme přibližně 5–6 minut podle velikosti vajec.
Holandská omáčka
Připravíme si vhodný hrnec s vodou na parní lázeň. Do hrnce stačí nalít pár centimetrů vody. Důležité je, že se nám voda nesmí dotýkat nádoby, ve které budeme šlehat holandskou omáčku. V dalším kastrůlku si rozpusťte máslo. Připravte si ocet a citrónovou štávu, do které přidejte trochu soli. Do nerezové misky dejte dva žloutky a 2 lžíce studené vody, šlehejte ručním šlehačem nebo metlou. Mísu s našlehanou směsí dejte nad páru a dál šlehejte až směs zesvětlá, dejte pozor, aby se vám vejce nesrazila. Dejte z páry a pomalu zašlehávejte horké rozpuštěné máslo. Až směs zhoustne, za stálého šlehání vlijte citrónovou šťávu s vinným octem a máte hotovo.

Citrónová kokosovo-mandlová bábovka
Potřebujeme:
6 velkých vajec
100 g jemné kokosové mouky
100 g mandlové mouky (namelte si z celých neloupaných mandlí)
150 g másla (pokud se vyhýbáte mléčným produktům, použijte kokosový olej)
60 g erythritolu (náhrada cukru) 
2 lžičky prášku do pečiva 
½ lžičky xantany
kůra z jednoho chemicky neošetřeného velkého citrónu
citrónová šťáva
vanilkový extrakt
smetana 33% na zředění těsta
Postup: do mísy vyklepneme celá vejce, přidáme změklé máslo, sladidlo (nebo cukr podle chuti, pokud nemáte žádná stravovací omezení). Nastrouháme kůru, přidáme trochu citrónové šťávy a lžičku vanilkového extraktu. Ručním šlehačem nebo metlou směs řádně našleháme a přidáme všechny zbylé suché ingredience. Promícháme a podle potřeby přilijeme trochu smetany a vody, množství tekutiny záleží na velikosti vajec a druhu kokosové mouky. Směs by měla mít konzistenci klasického těsta na bábovku. Směs vlijeme do předem vymazané formy, vysypané kokosovou moukou a pečeme v předem vyhřáté troubě na 170 °C přibližně 40-50 minut.

Dobrou chuť!

 

Aktuality

Nejlepší restaurace v den "D"

Datum 25. května není obvykle ničím významné. Dnes je to ale jiné. Restaurace mohou po nucené a velmi dlouhé pauze znovu otevřít své vnitřní prostory. Konečně! Od poloviny března jsme společně na tento moment čekali a je to tady. Nezaháleli jsme a ověřili jsme pro naše čtenáře v jaké kondici po (…)

Nejlepší restaurace v den "D"
Aktuality

Restaurace v době pokoronavirové (zaostřeno na NEJLEPŠÍ)

Jaké budou? Takové otázky si klade mnoho z nás. Zamýšlejí se nad nimi více či méně seriózně média, odborníci, různí influenceři a mnozí další. Řekněme si na rovinu, že pokud ne všichni, tak valná většina mluvčích prostě vaří z vody a užívají si přístup do médií v rozsahu, který bychom si (…)

Restaurace v době pokoronavirové (zaostřeno na NEJLEPŠÍ)
Aktuality

Všechny důvody pro optimistické odhady brzkého konce koronavirové krize

Po řadě měsíců, a z našeho tuzemského pohledu týdnů, se blýská na lepší časy. Tedy alespoň pro letní měsíce. Do naší optimistické skládanky máme celou řadu do sebe zapadajících dílků. Tak za prvé : v Číně, kde byl podle řady konspiračních teorií proklínaný virus stvořen v laboratoři, je krize (…)

Všechny důvody pro optimistické odhady brzkého konce koronavirové krize
Aktuality

Zlatí lvi podporují majitele a provozovatele restaurací

Nakladatelství a realizátor projektu Nejlepší restaurace oceněné zlatými lvy, společnost TopLife Czech, plně podporuje iniciativu majitelů a provozovatelů restaurací reprezentovanou otevřeným dopisem vládě České republiky. Znění otevřeného dopisu a připojení se k výzvě naleznete zde . Bez (…)

Zlatí lvi podporují majitele a provozovatele restaurací
Aktuality

Příběh michelinových hvězd

Co se skrývá za hvězdami michelinova hodnocení Pravděpodobně každý gurmán už někdy četl či slyšel o unikátním systému „známkování“ restaurací. Pro osvěžení či doplnění informací o projektu, jehož kořeny sahají na konec 19. století k bratrům Andrému a Eduardovi Miechelinům, jsme připravili (…)

Příběh michelinových hvězd
Aktuality

Nové logo

Společnost a nakladatelství TopLife Czech přistoupila po šesti letech k modernizaci svého loga. Změně  předcházela nová vizuální podoba insigníí projektu Nejlepší restaurace, včetně podoby pečetí kvality s gastronomickými Zlatými lvy. Nové logo méně zdobné a moderní a reflektuje tak lépe (…)

Nové logo
Aktuality

Tip na sváteční menu

Tip na menu na neděli podle šéfkuchařů z naší nové Velké kuchařky světových kuchyní. Sestavili jsme pro vás sváteční menu tří šéfkuchařů a jejich receptů – tentokrát z naší české kuchyně. Vybrali jsme česnekovo-koriandrový krém s husími játry od Jaroslava Sapíka. Od Mirka Kaliny doporučujeme (…)

Tip na sváteční menu
Aktuality

Tour Zlatých lvů pro sezónu 2020

Spanilá jízda po nejlepších restauracích v zemi pomalu končí. Byla to krásná, ale také náročná náplň posledních tří měsíců. Zástupcům nakladatelství se podařilo osobně navštívit většinu oceněných restaurací a předat cenné insignie projektu. Zlaté plakety, certifikáty, pečeti se zlatým lvem (…)

Tour Zlatých lvů pro sezónu 2020
Aktuality

KETO - modní trend nebo zdravý životní styl?

Nabídka restaurací, zejména to platí v zahraničí a nejvíc v USA, reflektuje módní trendy ve stravování. Zaměřením na alergeny v potravinách počínaje, přes paleo, masové či vegetariánské diety po zcela radikální stravovací plány (například pouze syrová strava či pouze rostlinná strava - vegani). (…)

KETO - modní trend nebo zdravý životní styl?
Aktuality

Nejen valentýnské menu podle receptů nejlepších šéfkuchařů

Valentýnské menu podle Velké kuchařky světových kuchyní. Připravili jsem pro vás tip na slavnostní menu s recepty od šéfkuchařů z naší nové kuchařky. Jako předkrm jsme vybrali jednoduché a rychlé citronovo-rozmarýnové risotto od Mattea De Carli. K hlavnímu chodu doporučujeme pošírovaného (…)

Nejen valentýnské menu podle receptů nejlepších šéfkuchařů
Aktuality

Jahodové cappuccino z Velké kuchařky světových kuchyní

Marek Raditsch, Executive Chef skupiny restaurací Kampa Group, představuje skandinávkou sladkou inspiraci. Delikátní dezet, který je snadný na přípravu. Vyzkoušejte sami. Další recepty najdete v nové Velké kuchařce světových kuchyní. Vinné párování připravil zkušený eneolog Hynek Vich. (…)

Jahodové cappuccino z Velké kuchařky světových kuchyní
Aktuality

Zlatým lvem se v Česku pyšní jen každá dvoustá restaurace!

Podle analýzy nadnárodní společnosti Bisnode, jedničky v poskytování informací o firmách, přibývají ročně stovky firem v pohostinství. Podle zpracované a v létě letošního roku publikované analýzy se počet restaurací v Česku za posledních devět let zdvojnásobil. K polovině roku 2019 bylo v České (…)

Zlatým lvem se v Česku pyšní jen každá dvoustá restaurace!
Aktuality

Výsledky hodnocení nejlepších restaurací pro sezónu 2020

Křest knihy a slavnostní předávání zlatých lvů nejlepším restauracím proběhlo 20.11. 2019 v historických prostorách Paspova sálu v budově pivovaru Staropramen. Děkujeme tímto Pivovarům Staropramen v čele s generálním ředitelem Petrem Kovaříkem, který byl hostitelem slavnostního předávání (…)

Výsledky hodnocení nejlepších restaurací pro sezónu 2020
Aktuality

Vítězové ankety Nejlepší šéfkuchař 2020

Anketa NEJLEPŠÍ ŠÉFKUCHAŘ nakladatelství TopLife Czech za rok 2019 20. listopadu 2019, Paspův sál Praha Vyhlášení deseti nejlepších šéfkuchařů bylo součástí slavnostního odpoledne, na kterém jsme předávali zlaté lvy nejlepším restauracím. Nakladatelství TopLife Czech, vydavatel uznávaného (…)

Vítězové ankety Nejlepší šéfkuchař 2020
Aktuality

Představujeme Hynka Vicha, autora vinného párování pro Velkou kuchařku světových kuchyní

Hynek Vich se narodil roku 1946 v Jablonci nad Nisou.  Po invazi „spřátelených“ vojsk v roce 1968 emigroval do Belgie, od roku 1972 má belgické občanství. Jeho profesní kariéra startuje ve vyhlášené bruselské restauraci La Paroisse – Suisse Gril, pokračuje v hotelu Atlanta, kde do roku 1973 (…)

Představujeme Hynka Vicha, autora vinného párování pro Velkou kuchařku světových kuchyní
Aktuality

První český šéfkuchař, který dostal michelinovu hvězdu

Kdo si myslí, že první hvězdy rozdával Michelin českým šéfkuchařům v nedávné době, tak ten se velmi plete. Psal se rok 1980, v tehdejším Československu vládli komunisté a západ byl pro většinu ukrytý za neprostupnou železnou oponou. Šéfkuchař, absolvent hotelové školy v Piešťanech, Pavel (…)

První český šéfkuchař, který dostal michelinovu hvězdu
Aktuality

Tradiční česká kuchyně

Tradiční česká kuchyně má své kořeny v kuchyních typických pro střední Evropu. S ohledem na historii naší země je to logické. Tak předně, historie české, respektive československé státnosti je relativně krátká. Nedávné oslavy 28. října nám každoročně připomínají, že  se na mapě světa objevil (…)

Tradiční česká kuchyně